Reinfeldt: Inga löften om sänkta skatter i valet

Publicerad 2013-10-15

Det blir inga löften om nya skatteavdrag från statsminister Fredrik Reinfeldt i valet.

I stället vill han satsa på skola, infrastruktur och forskning.

– Folk har fått mer kvar av lönen och företagssituationen är förbättrad. Nu behöver vi tänka på de investeringar som Sverige behöver, säger Reinfeldt.

Det var när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) träffade media i riksdagshuset som han slog fast att han inte tänker gå till val på ytterligare skattesänkningar 2014.

Alliansregeringen har infört fyra jobbskatteavdrag och det femte väntas träda i kraft vid årsskiftet. Men något ytterligare steg därefter finns alltså inte på Fredrik Reinfeldts agenda inför valet.

”Behöver tänka på investeringar”

– Vi ska inte gå till val på sänkta skatter. Valet kommer att handla om att vi föreslår oförändrade skatter. Mot oss står socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister som kraftigt vill höja skatterna, säger han.

– Folk har fått mer kvar av lönen och företagssituationen är förbättrad. Nu behöver vi tänka på de investeringar som Sverige behöver i form av utbildningssystem, infrastruktur och forskning.

Statsministern hoppade på oppositionen som han menade kommer gå till val på att öka skatterna för att "bygga ut transfereringssystem och återinföra gammal AMS-politik". Och att valet för hans del kommer att handla om att stå emot dessa viljor.

"Omsätt i praktiken"

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiska talesperson, är skeptisk till Fredrik Reinfeldts nya skattelöfte.

– Jag har hört honom prata men jag skulle gärna vilja se att han omsätter det i praktiken. Han kan ju börja med att dra tillbaka alla de handlingar som gått ut till den moderata partistämman där det väldigt tydligt står att man ska fortsätta att sänka skatten och införa ytterligare jobbskatteavdrag, att det är en viktig prioritering, säger hon.

– Vi har hört honom flera gånger tidigare säga att det är viktigt med skola, utbildning och arbetsmarknad men varje gång regeringen måste göra en viktig prioritering så har man prioriterat att sänka skatten.