Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

George W Bush lägger krokben för Obama

Lögnerna om Irak hotar ett ja till Syrienattack

George W Bush fejkade bevisen för att gå i krig mot Irak 2003.

Det gör det svårare för Obama att få kongressens stöd för en straffexpedition mot Syriens diktator.

Politikerna litar helt enkelt inte på presidenten när han säger sig ha bevis för Assads skuld.

Det har varit tydligt i de utfrågningar som hållits hittills av utrikesminister John Kerry och försvarsminister Chuck Hagel som bombarderats med en skur av frågor om hur vattentäta bevisen egentligen är.

Vissa har till och med bett Kerry och Hagel att garantera att administrationen talar sanning när de säger sig ha bevis för att det var den syriska regimen som låg bakom kemvapenattacken i en Damaskusförort för drygt två veckor sedan.

Skepsisen har också varit uppenbar när kongressmännen redogjort för hur de tänker rösta.

Obama ställer in

Av representanthusets 435 medlemmar är det bara mellan 24 och 44 som enligt amerikanska mediers beräkningar redan bestämt sig för att rösta ja eller lutar åt ett ja. Över 200 lutar åt ett nej eller har redan bestämt sig för att rösta emot. Nästan lika många har inte bestämt sig.

Med tanke på att det kan bli en omröstning redan i nästa vecka är det inte förvånande att president Obama ställer in en planerad resa till Kalifornien för att istället in i det sista försöka övertala tveksamma kongressledamöter i Washington.

Ledamöterna kommer att få egna säkerhestbriefingar där de kommer att få hemlig information om USA:s bevis mot Bashar al-Assad. Obama hoppas att det ska få många skeptiker att ändra sig.

Skuggan från Irakkriget faller tungt över USA:s Syrienbeslut.

2003 hävdade USA att man hade klara bevis för att Irak hade massförstörelsevapen. För att verkligen trumma in det budskapet skickade Bush sin utrikesminister Colin Powell, Bushregeringens mest trovärdige och populäre politiker, till FN:s säkerhetsråd för att lägga fram bevisen.

En bluff

Under flera timmar visade Powell skisser på mobila biovapen, spelade upp avlyssnade samtal och presenterade dokument. Men allt visade sig vara en bluff. Saddam hade inga massförstörelsevapen.

De amerikanska säkerhetstjänsterna hade konsekvent sugit åt sig all information som kunde peka i riktningen massförstörelsevapen medan man avfärdade allt som talade för att Saddam inte längre hade några. Därtill pressade av Bush och hans medarbetare.

Priset för den lögnen får Obama nu betala.

Många kongressmän vill skriva om Syrien-resolutionen så att attacken blir ännu mer begränsad än de 60 dagar som det nuvarande utkastet ger Obama. I så fall kan de tänka sig att rösta ja. Men andra, som republikanen John McCain, vill ha en mer omfattande attack. Minskas omfattningen ytterligare tänker de rösta nej.

Förstår inte

Inte bara kongressmännen är skeptiska. Även en klar majoritet av det amerikanska folket är emot en attack mot Syrien. Många därför att de inte tror att en sådan på något avgörande sätt ändrar balansen i det blodiga inbördeskriget. De förstår helt enkelt inte vad det är Obama vill uppnå.

Under sitt besök i Sverige gjorde Obama rätt klart att han tänker attackera Syrien även om inte kongressen ger honom ett ja. Det vore ändå ett svårt politiskt bakslag för honom om han inte kan visa på enighet i sitt eget land för en attack.

Då får Obama ensam stå till svars för eventuella misstag eller oönskade effekter av angreppet.