Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Läkarna gav honom ett helt nytt ansikte

Publicerad 2012-03-28

100 doktorer på plats vid jätteoperationen

synen tillbaka Läkarna opererade Rickard Lee Norris ansikte under 36 timmar. Han blev svårt vanställd 1997 i en skjutolycka och har gömt sig bakom en mask fram till den lyckade mirakeloperationen. Foto

Rickard Lee Norris sköt sig själv i ansiktet.

I 15 år gömde han sig under en mask – tills läkarna genomförde ett mirakel.

För 15 år sedan sköt Rickard Lee Norris, 37, sig själv i ansiktet i en tragisk olycka.

Hans liv förstördes, han täckte ansiktet under en mask och vägrade att gå ut annat än på natten.

Efter vad som beskrivs som världens mest omfattande ansiktstransplantation har han äntligen fått tillbaka både känseln och livsglädjen.

Fick ny tunga

– Han tittade på sig själv i spegeln, rakade sig och borstade tänderna. Det trodde vi aldrig skulle vara möjligt, säger doktor Eduardo Rodriguez, professor och ledare för läkarteamet på universitetssjukhuset i Maryland, USA, till Daily Mail.

Etthundra doktorer, forskare och medicinsk personal fanns på plats vid den extremt avancerade 36-timmarsoperationen.

Rickard Lee Norris fick nya tänder, ny tunga och ett nytt käkparti. För första gången någonsin i USA har kirurgerna även lyckats med att ge en patient som genomgår en ansiktstransplantation synen tillbaka. Ansiktet kommer från en anonym donator.

Såg sig själv i spegeln

På operationens tredje dag öppnade han ögonen och frågade efter en spegel.

– När han lade ner spegeln kramade han mig, säger Rodriguez till Daily Mail.

De fick också nytt utseende

Den franska patienten Isabelle Dinoir var den första i världen som fick en ansiktstransplantation. Dinoir fick en stor del av ansiktet sönderslitet i en hundattack. 2005 lyckades kirurger återställa den då 38-åriga kvinnan.

Connie Culp, 48, från Ohio var den första att genomgå en ansiktstransplantation i USA. Culp sköts i huvudet av sin dåvarande man, ett öga och käkarna förstördes. 2008 fick hon sitt nya ansikte efter flera operationer.

Den spanska jordbrukaren Oscar när han sköts i huvudet 2005. Efter två års planering lyckades ett läkarteam bestående av 30 doktorer ge honom ett nytt ansikte 2010. Operationen varade i 24 timmar.