Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Breivik: Ni är mina bröder

Publicerad 2012-02-04

Här är polisens egen bild av massmördaren Anders Breivik.

Han har precis skjutit ihjäl 69 människor, många av dem ungdomar, på Utøya.

Anders Breivik, 32, håller händerna knäppta i knät och säger till poliserna:

– Ni är mina bröder.

När polisen kom till Utøya fredagen den 22 juli överlämnade sig massmördaren Anders Breivik omedelbart. Han lade ner sitt vapen, höll händerna över huvudet och gjorde inget som helst motstånd.

Samtidigt som polisen genomsökte ön, och vidden av massakern gick upp för dem, höll de ett första förhör med gärningsmannen Anders Breivik. Förhöret hölls på andra våningen i en samlingslokal på ön.

– Om ni ska avrätta mig, kan ni lika gärna göra det på bottenvåningen, sa Breivik till poliserna på väg upp i trappan.

Blev handfängslad

Anders Breivik placerades i en fåtölj. Han var helt klädd i svart, och på armarna på den våtdräktsliknande överdelen syns dåligt fastsatta polismärken och runt halsen hänger en falsk polislegitimation. Händerna är fjättrade i handfängsel.

Skorna är leriga.

Efter att bilderna tagits fick Breivik ta av sig alla sina kläder, bortsett från kalsongerna och ta på sig en vit plastdräkt.

Han förhördes i över sju timmar av tre poliser från den norska polisens specialstyrka innan han fördes från ön, till polishuset i Oslo. 

– Jag är kommendör för Knights Templar Norge. Vi kommer ta makten i Europa inom 60 år, sa han inledningsvis i förhöret på Utøya.

Bad om plåster

Enligt uppgift till den norska tidningen VG klagade Breivik över ett sår på högerhanden och bad om att få ett plåster.

Han sa också till poliserna som förhörde honom att han såg sig som en av deras bröder.

– Det är klart vi reagerade på det. Det är inte en människa du vill bli associerad med, säger en av de poliser som deltog vid förhöret till VG.

Bilder från Breiviks pojkrum

Polisen har även släppt ett antal bilder ur förundersökningen. På bilderna ses bland annat Anders Breiviks pojkrum i hans mammas lägenhet som togs under en husrannsakan. Det var där Anders Breivik spenderade natten innan han mördade 77 människor – 69 på Utøya och åtta i bombdådet i Oslo.

I det stökiga rummet fanns, förutom en säng, ett skrivbord med dator och en stereoanläggning, ett kassaskåp där polisen bland annat 68 patroner till en hagelbössa och 20 000 kronor i kontanter.

På en bokhylla står kosttillskott, och på galgar på väggen hänger två uniformer, de som han lät sig fotograferas i innan sina vansinnesdåd.

På en byrå i hallen står familjefoton.