Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Polisen vill publicera bilder på efterlysta stöldligor

Publicerad 2012-02-07

Rikskriminalen jobbar med en uppföljare till Ikaros-listan

Polisens Ikaros-lista med bild på efterlysta brottslingar har blivit en succé.

Nu vill Rikskriminalen hänga ut fler efterlysta kriminella.

– Det kan handla om ligor som kommer hit och begår brott på flera platser och då vill vi varna människor för dem, säger pressekreterare Varg Gyllander.

Arbetet med att sammanställa landets mest eftersökta svenska brottslingar med namn och bild i en most wanted-lista har varit mycket effektivt. Ett stort antal av de efterlysta som publicerats i den så kallade Ikaros-listan har kunnat gripas och lagföras.

– Mer än hälften av dem vi letat efter har vi fått tag i, säger Rikskriminalpolisens pressekreterare Varg Gyllander.

Namn och bild

Framgångarna har nu lett till att polisen börjat skissa på en ny lista. Medan Ikaros-listan främst fokuserade på grova brott riktade mot personer är tanken att den nya listan ska innehålla namn och bild på kriminella som är häktade i sin utevaro misstänkta för serie- och mängdbrott.

– Brotten som vi ser på Ikaros-listan, med grova rån, mord och narkotikabrott, drabbar människor väldigt hårt. Men det är också så att de blir utsatta för en stöld kan känna sig påtagligt drabbade, säger Christoffer Mueller, biträdande sektionschef på internationella sektionen.

Rikskriminalpolisen har noterat hur myndigheten har svårt att samordna ärenden där personer eller ligor begår brott på flera ställen i landet. Det kan exempelvis handla om stöldligor eller bedragare.

Ny satsning

Den nya listan skulle vara ett steg i satsningen för att komma till rätta med problemet.

– För ett halvår sedan bildade vi en mängd- och seriebrottsstyrka. Det är för att de ska ha något att jobba med framöver som vi diskuterar en sådan här lista, säger Varg Gyllander.

Än så är den nya listan bara på diskussionsstadiet. Men Christoffer Mueller är positiv.

– Vi skulle kunna ta fram koncepten inom en inte alltför avlägsen framtid.