Riksrevisionen granskar spårbyte i invandring

TT

Publicerad 2021-11-30

Riksrevisionen. Arkivbild.

Riksrevisionen kommer att granska systemet med så kallat spårbyte från asyl- till arbetskraftsinvandring för att se om det fungerar effektivt, meddelar myndigheten.

Spårbyte infördes 2008 och innebär att den som fått avslag för asylinvandring har chansen att ”byta spår” till att ansöka om arbetskraftsinvandring. För att göra det krävs av den sökande att den kan styrka sin identitet, har varit anställd hos samma arbetsgivare i minst fyra månader, har en lön på minst 13 000 kronor i månaden och kommer att vara anställd i ytterligare ett år eller mer.

”Det har hittills inte gjorts några analyser av hur systemet med spårbyte fungerar. Om det inte fungerar som det är tänkt finns risk för att människors förtroende för migrationssystemet påverkas negativt”, säger riksrevisor Helena Lindberg enligt ett pressmeddelande på Riksrevisionens hemsida.

Myndigheten pekar ut tre risker. Dels kan asylsystemet belastas av onödiga kostnader om en person saknar skäl ändå söker asyl i Sverige för att få tillträde till arbetsmarknaden. Dels kan arbetsgivare utnyttja möjligheten till spårbyte för att få in den som anställs innan man prövat villkoren för arbetstillstånd.

Det finns även risk att oseriösa arbetsgivare missbrukar de sökandes svaga ställning i samhället – en risk tidigare granskningar har funnit stöd för, enligt Riksrevisionen.

Resultaten av granskningen ska redovisas i en rapport i september 2022.