Målet för Bidens resa: Ökat stöd på hemmaplan

Kristin Groth/TT

Publicerad 2022-07-15

Joe Bidens resa till Saudiarabien har kritiserats från både höger och vänster i USA och har heller ingen stor förankring bland folk i allmänhet.

Förhoppningen är ändå att besöket ska leda till ökat stöd för presidenten.

– Biden försöker gå en delikat balansgång, säger statsvetaren Anders Persson.

Joe Biden behöver bättra på opinionssiffrorna hemma i USA. Om han under sitt besök i Saudiarabien lyckas få landet att producera mer olja kan det få bukt på skenande amerikanska bränslepriser – och ökat stöd bland väljarna.

– Bränslepriserna är en väldigt viktig sak i det amerikanska samhället eftersom så många människor är beroende av att köra bil. Så allt man kan göra för att få ner de priserna är gynnsamt för presidenten, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet.

Priserna, inte minst på bränsle, har stigit kraftigt i USA och på andra håll i världen sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari.

Viktiga bränslepriser

Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare vid Linnéuniversitetet, påpekar att det är en väl beprövad strategi att söka framgång utrikespolitiskt när det går trögt inrikespolitiskt.

– Biden behöver desperat en ”boost” på hemmaplan, för han har usla opinionssiffror. Han behöver all hjälp han kan få, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare vid Linnéuniversitetet.

Under presidentvalkampanjen 2020 uppmanade Joe Biden världen att isolera Saudiarabien ”som den paria det är” efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Sedan dess har han fortsatt att kritisera Saudiarabien, ett land som systematiskt kränker mänskliga rättigheter.

”Skolboksexempel”

I dag, knappt två år senare, är världsläget annorlunda och strategin att frysa ut kronprins Mohammed bin Salman verkar ha lämnats därhän. Biden träffar vid sitt besök i Jidda i Saudiarabien kronprinsen, som enligt den amerikanska underrättelsetjänsten CIA gav grönt ljus för mordet på Khashoggi 2018.

– Resan är ett skolboksexempel på hur realism trumfar idealism, hur realpolitik vinner över mänskliga rättigheter, säger Anders Persson.

Från högerhåll i USA handlar kritiken mot resan i stor utsträckning om att dess syfte varit otydligt. Från vänsterflanken handlar kritiken mer om bristande mänskliga rättigheter i Saudiarabien och att Biden genom resan släpper in Mohammed bin Salman i värmen.

– Biden själv säger att det här är ett tillfälle då han kan lyfta frågor som mänskliga rättigheter, men de som verkligen kan något om mänskliga rättigheter, som till exempel Amnesty och Human Rights Watch, är väldigt kritiska. Enligt dem legitimerar Biden ett förtryck som förmodligen bara kommer att bli värre ju mer Mohammed bin Salman legitimeras, säger Anders Persson.

”Ökad stabilitet”

Joe Biden har efter kritiken mot resan försökt motivera varför han åker till Saudiarabien. I en gästkrönika i Washington Post skriver han att det handlar om att möta Rysslands aggression, att kunna konkurrera ut Kina och att arbeta för ökad stabilitet i regionen.

”När jag träffar saudiska ledare på fredag är mitt mål att stärka ett strategiskt partnerskap framöver, som är baserat på ömsesidiga intressen och ansvar”, skrev Joe Biden i tidningen.

Enligt krönikan är målet att hålla fast vid grundläggande amerikanska värderingar.

– Biden har ju haft ett starkt initiativ om att försvara demokratin i världen, och då blir Saudiarabien ett problem eftersom det inte är ett demokratiskt land. Det är en balansgång för USA, och en balansgång för Biden, säger Dag Blanck.