Israel får ny budget efter tre års dödläge

TT-AFP

Publicerad 2021-08-02

Israels premiärminister Naftali Bennett (mitten) under ett ministermöte i Jerusalem tillsammans med utrikesminister Yair Lapid (vänster) inför att regeringen röstade igenom landets första budget sedan 2018.

Efter en långvarig politisk kris har Israels regering godkänt landets första statsbudget på tre år.

Det krävdes en nattlig omröstning som pågick till måndagsmorgonen innan regeringen kunde enas om en budget för 2021 och 2022.

”Efter tre år av dödläge är Israel tillbaka på jobbet”, sa premiärminister Naftali Bennett, enligt nyhetsbyrån AFP.

Budgeten måste nu godkännas av parlamentet Knesset den 4 november, vilket blir ett test för den nya koalitionsregeringen som röstades fram i juni.

Den politiska krisen under förre premiärministern Benjamin Netanyahu ledde till att fyra val hölls på två år, och den hindrade att en statsbudget kunde röstas igenom.

Israels nya regering leds av den religiösa nationalisten Bennett, som allierat sig med mittenpolitikern Yair Lapid i ett brett regeringsblock bestående av åtta partier. Koalitionen, som även innefattar vänstern och arabiska muslimska konservativa, satte stopp för Benjamin Netanyahus tolv år långa styre.

Om Knesset inte godkänner budgeten kommer Bennetts koalitionsregering kollapsa och det blir nyval. Fokus i den nya budgeten ligger på att ”sänka levnadsomkostnaderna”, enligt finansminister Avigdor Lieberman.

ANNONS