Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Skogen som medicin mot fladdrande tankar

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2024-07-06

Att naturen kan hjälpa oss att finna lugnet skriver många under på. Men blir det skillnad av att ta en vanlig skogspromenad – och att ta ett ”skogsbad”?

Här är tipsen för den som vill testa trenden.

Doften av myggspray och dånet från E4:an strax intill. Till en början är det inte helt lätt att ”ta in skogen med alla våra sinnen”, vilket är uppgiften under vår vandring i tystnad.

Det är första delen av skogsbadet som Friluftsfrämjandet ordnar denna fredagskväll. De flesta deltagare kommer direkt från jobb och vardagsstress.

– I början är det lätt att tankarna fladdrar iväg, men då hjälper det att fokusera på alla detaljer i skogen, säger ledaren Katarina Ahlskog.

Efter en stund tar andra ljud och lukter över. Rassel från björklöv, doft av mossa och prassel av steg i blåbärsriset.

– Jag hörde fotstegen, det gör jag aldrig annars, säger deltagaren Anna Ridderstad Wollberg, när vi samlas igen efter tio minuters promenad.

Motvikt mot stress

Begreppet skogsbad kommer från Japan och utvecklades som en motvikt mot den ökande stressen i samhället. Det handlar inte om bad i vanlig bemärkelse, utan om att “bada sina sinnen”. Genom att fokusera på vad vi ser, hör, smakar och känner blir det lättare att vara närvarande och få återhämtning, är tanken.

– Många mår bra av att vara i skogen – och skogsbad är ett sätt låta naturen hjälpa oss att verkligen vara här och nu, förklarar Katarina Ahlskog.

Övning nummer två går ut på att stå still och träna ett sinne i taget. Efteråt tycker flera deltagare att intrycken blev tydligare än vanligt. Som suset i trädkronorna eller doften av kärret intill.

Behövs ingen skog

Skogen där vi befinner oss, i Rönninge söder om Stockholm, liknar en trollskog och känns perfekt för skogsbad. Men tanken är att skogsbad kan utövas lite var som helst. Du behöver inte ens en skog. Några träd i en park eller trädgård räcker och det går lika bra att göra ensam som i grupp.

Katarina Ahlskog brukar sitta på baksidan av sitt hus.

– Jag gör det ofta när jag är stressad. För mig fungerar det bättre än att ta en promenad, för då går jag bara alldeles för snabbt.

Frågan är om det inte räcker med att gå ut i skogen och njuta – behöver man göra det under etiketten ”skogsbad”? Katarina Ahlskog tycker att det gör skillnad.

– När du bara går ut i skogen är det lätt att mobilen åker fram. Och ofta när vi är i skogen, och till exempel promenerar eller cyklar, så är vi inställda på att vara aktiva. Men vi mår bra av att få stanna upp och vara närvarande.

Minska stressnivåer

Att skogsbad kan få oss att må bättre pekar även forskningen på. Flera studier visar positiva effekter på välmåendet, men det finns brister såsom att studierna är svåra att jämföra eftersom skogsbad kan göras på olika sätt.

– Men den samlade forskningen visar tydligt att skogsbad kan ge lägre stressnivåer och öka välbefinnandet. Det kan även sänka puls och blodtryck hos friska personer, säger Jenny Lovebo, lektor i vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, som forskar om skogsbad.

Vad beror då effekterna på? Dels kan det ha att göra med evolutionen, att vi lärt oss känna igen vissa skogsmiljöer och förknippar dem med trygghet, tror Jenny Lovebo.

Dels kan det bero på att skogen engagerar vad som kallas vår “spontana uppmärksamhet”, i stället för vår “riktade uppmärksamhet” som triggas i stadsmiljö eller när vi arbetar.

– På så vis ger skogen återhämtning som ger oss energi att återigen kunna rikta vår uppmärksamhet mot en uppgift till exempel, säger Jenny Lovebo.

”Spa-känsla”

Sista övningen under skogsbadet i Rönninge är ”stubbsittning”. De flesta väljer dock att ta plats på den mjuka mossan med ryggen mot ett träd, för att ta in omgivningen under en kvart.

Kvällssolen färgar tallarna röda och fågelsång fyller luften. Ändå kan stillasittande utan mobiler eller annan distraktion vara utmanande.

– Jag fick anstränga mig för att inte fly bort i tankarna. Det var lättast att fokusera här och nu när koltrasten sjöng, säger Anna Ridderstad Wollberg efteråt.

Men den dryga timmen skogsbad hjälpte för att släppa vardagsstressen, konstaterar deltagaren Hanna Bjärenstam:

– Jag har “efter-spa-känsla” i kroppen.