Aftonbladet

Dagens namn: Lars

17-åring får ungdomsvård för planerat mord

Micke Larsson/TT

Publicerad 2024-08-09 11.35

Minnesplats efter mordet på en 15-årig pojke i Alingsås. Hovrätten anser att dådet var planerat, bland annat genom sökningar på nätet.

En nu 17-årig pojke döms av hovrätten till fyra års sluten ungdomsvård för att han mördade en 15-åring i Alingsås. Hovrätten anser att mordet var planerat.

Den dömde var 16 år vid dådet. Om han varit vuxen, skulle han ha dömts till livstids fängelse.

Straffet som 17-åringen nu får, för mord och grovt gravfridsbrott, är samma som tingsrätten tidigare utdömt. Men till skillnad mot tingsrätten anser hovrätten att åklagaren kunnat visa att dådet var förberett.

”Det rör sig om en planerad gärning som har innefattat mycket omfattande och brutalt knivvåld”, säger hovrättsrådet Mia Schenck Blomqvist enligt ett pressmeddelande från hovrätten för västra Sverige.

Omfattande skador

Den 15-årige pojken lämnade sitt hem i Alingsås och försvann en dag i oktober förra året.

Några dagar senare greps den då 16-årige pojken, som kände 15-åringen. Han var då misstänkt för människorov. Samtidigt pågick ett stort sökande, med bland annat hundpatruller, dykare och helikopter.

Sex dagar efter försvinnandet hittades 15-åringens kropp i Säveån, med skador från fler än 100 knivhugg.

Samma dag häktades 17-åringen. Senare stod det klart att han släpat ner 15-åringens döda kropp i ån.

Pojkarna hade stämt träff vid platsen där 15-åringen hittades. 17-åringen medger att de möttes där. Men han nekar till mord, och hänvisar till nödvärn.

Sökte på nätet

Hovrätten pekar dock på att 17-åringen hade med sig en kniv, och att han gjort flera komprometterande sökningar på nätet – bland annat: ”hur många år får man för mord om man är under 18”.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att 17-åringen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Den dömde ska betala 110 000 kronor i skadestånd till 15-åringens pappa.