Farage ger sig in i valet igen

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-06-03

Nigel Farage på sin presskonferens i London.

Nigel Farage hoppade av det brittiska valet, men ställer nu upp trots allt. Dessutom återgår han som ledare för Reformpartiet.

– Det här valet behöver lite krydda, säger han.

Ytterhögerpolitikern Farage meddelade sitt beslut på en presskonferens i London bara elva dagar efter det att han uppgett att valet den 4 juli ”inte är rätt tid” att kandidera.

– Jag har ändrat mig. Hur svårt det än är kan jag inte svika alla miljoner som stöttar mig, säger han om helomvändningen.

Brexitprofilen och den tidigare ledaren för Ukip tar dessutom åter över ledarrollen för Reformpartiet, en post han lämnade 2021.

– Det jag egentligen vill leda är en revolution. Vi är på tillbakagång som nation, säger Farage, som på sju försök hittills aldrig lyckats ta sig in i parlamentet.

Röster från Tories

Han kommer att ställa upp som kandidat i Clacton i sydöstra England, samma valkrets där Ukip tog sitt hittills enda mandat i parlamentet, år 2015. Årets valkampanj kallar han ”den tråkigaste och mest bedrövliga vi någonsin varit med om”.

– Vi vet att valet är över. Labour har vunnit, men vi kommer att göra precis allt för att bli oppositionens röst.

Med Farage som kandidat väntas Reformpartiet ta fler röster från premiärminister Rishi Sunaks Konservativa partiet (Tories), än oppositionspartiet Labour, som leder stort i mätningarna. Men det bekymrar inte Farage.

– Jag tror att vi har alla möjligheter att få fler röster än Tories. Verkligen. De är på gränsen till en total kollaps, säger han och hävdar att partiets mål är att vara störst i landet om fem år.

– Under Rishi Sunak, som ingen röstade för, behöver Tories ingen hjälp att bli krossade. Det har de redan skött själva.

Labour mot rekordsiffror

Sunak kommenterade tidigare under dagen ryktet om Farages återkomst i valet med:

– När det kommer till kritan är det bara en av två personer som är premiärminister den 5 juli, Keir Starmer eller jag. En röst på en kandidat som inte tillhör Konservativa partiet, är bara en röst för Keir Starmer.

Strax efter Farages presskonferens publicerade Sky News och Yougov en stor väljarbarometer där Labour spås få 422 platser i parlamentet och egen majoritet med 194 platser. Båda siffrorna är större än något parti haft sedan 1924. Barometern är en analys av en undersökning gjord med uppemot 20 000 brittiska medborgare.