Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Journalister anses legitima mål i Gaza – "gråzon"

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-06-25

Israeliska soldater ser journalister från Hamaskopplade mediebolag som legitima mål, visar en internationell granskning.

Fler än 100 palestinska journalister och mediearbetare har hittills dödats under kriget i Gaza. Flera av dem har burit pressväst vid sin död.

– Pressvästen skulle identifiera och skydda oss enligt internationella lagar, men nu är den i stället ett hot, säger den palestinska journalisten Basel Khair al-Din till AFP, som medverkat i granskningen.

Dagens Gazajournalister har länge vetat att deras pressvästar inte skyddar dem, konstaterar Laurent Richard, grundare av Parisbaserade Forbidden Stories som lett granskningen.

”Ännu värre – skyddsutrustningen kan göra dem ännu mer utsatta”, skriver han i en ledare i samband med publiceringen.

I granskningen framgår att vissa israeliska soldater ser journalister från Hamaskopplade mediebolag som legitima mål, rapporterar de medverkande mediehusen – utöver AFP bland andra brittiska The Guardian.

”Chockerande”

Runt en tredjedel av de dödade journalisterna har arbetat för medier med kopplingar eller nära band till Gazaremsans styre, däribland nätverket al-Aqsa. På en förfrågan från The Guardian om de över 20 dödade journalisterna från nätverket svarar en talesperson för Israels militär att det inte är någon skillnad på att arbeta för al-Aqsa och att tillhöra terrorstämplade Hamas väpnade gren.

– Det är ett chockerande uttalande, säger juridikprofessorn Adil Haque vid amerikanska Rutgers University till tidningen.

Nyhetsrapportering – oavsett om den ses som propaganda – kan inte likställas med aktiv krigföring, hävdar flera juridiska experter som The Guardian pratat med.

Besköts av stridsvagn

Israels militär säger sig inte skada eller döda journalister avsiktligen. Under arbetet med granskningen har dock flera israeliska källor hintat om ”gråzoner” och en ”generös hållning” för att uppnå det uttalade israeliska målet om att fullständigt förgöra Hamas.

En källa uppger till The Guardian att alla ”som får lön från Hamas” anses som legitima mål för Israel.

Över 70 mediekontor i Gaza har bombats sedan krigsutbrottet, som inleddes efter Hamas storskaliga terrorattack mot Israel den 7 oktober i fjol.

Franska AFP:s Gazabyrå attackerades den 2 november. I granskningen, där videomaterial från nyhetsbyråns egen direktsändning från byggnaden analyserats, fastslås att kontoret besköts av en israelisk stridsvagn.