Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Lyssna på oss – östländernas krav i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-05

Kriget i Ukraina får Europas gamla östblock att önska sig en starkare ställning i EU.

– Lyssna på oss! lyder kravet inför EU-valet och fördelningen av framtida toppjobb i Bryssel.

Det är svårt att hitta något som är mer centralt placerat i Europa än Prag – åtminstone rent geografiskt. Här finns dessutom århundraden av tungt kulturellt, politiskt och religiöst inflytande som gör att Tjeckiens huvudstad lätt skulle kunna göra anspråk på att vara centralort för hela Europa.

Ändå ses det här fortfarande som en del av öst. Tjeckien har bara varit med i EU sedan 2004 och lever än – liksom andra grannländer i den gamla Warszawapakten – med lägre löner, större utflyttning och sämre miljö.

Kriget i Ukraina har inte heller gjort det lättare, med hundratusentals flyktingar och en påtaglig närhet till Ryssland.

Nya mot gamla

Det sistnämnda får emellertid tjeckerna och deras grannar att känna att de nu börjar accepteras på riktigt inom EU.

– Vi är i ett läge där det främsta hotet är rysk imperialism. Tjeckien har en lång historia av förtryck från Ryssland så vi har något att berätta om det. Och därför borde man lyssna på oss, konstaterar utrikesminister Jan Lipavský i samtal med TT och en grupp andra journalister i Prag.

Både inom EU och i Nato hoppas han på ett större inflytande för det gamla öst, på allehanda viktiga poster.

– Det är viktigt att ha en geografisk balans. Men jag skulle inte nödvändigtvis säga att det handlar om öst mot väst, utan mer om nyare medlemmar mot de grundande, säger Lipavský.

Kanske Kallas?

Både EU och Nato har genom åren dominerats av länderna i väst. Ledare från Belgien, Nederländerna och Luxemburg har flitigt suttit på de chefsposter som fördelats.

Ett av få undantag var när polske Donald Tusk var EU:s rådsordförande 2014-19.

Kanske kan något sådant upprepas efter årets EU-val. Personer som Estlands premiärminister Kaja Kallas och Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski nämns bland kandidaterna till olika toppjobb.

– Representanter för östflanken borde få roller som gör att vi kan använda den styrka som vi för med oss, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis till TT.

”Lyssna på balterna”

I länder som Frankrike, Tyskland och Italien finns samtidigt många väljare som oroas av den tuffa linjen från EU:s östpolitiker och gärna i stället ser en mjukare hållning mot Ryssland och Moskva av ekonomiska skäl.

Förståeligt – men fel, tycker Landsbergis.

– Folk vill ha bra jobb, goda löner och stabilitet. Men vi försöker peka på vad som står på spel: stabiliteten är bara kortsiktig utan en geopolitisk stabilitet, säger den litauiske utrikesministern.

– När kriget började sade alla att vi borde ha lyssnat på balterna. Kanske måste det upprepas igen, säger Landsbergis i Prag.