Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Rysslandsexperten: Putin är en väldigt långsint person

Uppdaterad 2015-11-25 | Publicerad 2015-11-24

Vladimir Putin reagerade starkt efter Turkiet skjutit ned det ryska stridsflygplan som uppges ha kränkt turkiskt luftrum.

”Handlingen är ett hugg i ryggen”, sa Rysslands president.

Rysslandsexperten Vera Efron säger att den ryske presidentens uttalanden betyder att det kommer att bli konsekvenser.

– Jag ser den här situationen som väldigt allvarlig. Han kommer att vidta åtgärder på riktigt, säger hon.

Vera Efron.

Författaren och Rysslandsexperten Vera Efron är övertygad om att Vladimir Putin kommer att agera efter nedskjutningen av det ryska stridsplanet. Hon säger att hans uttalanden om "hugg i ryggen" och att Ryssland "aldrig kommer att tolerera sådana här brott" är starka.

– Det är inte vanligt att han gör så starka uttalanden. Han är en försiktig politiker som väger sina ord väldigt mycket. Nu uttrycker han en konfrontation med Nato och Turkiet och där lägger han ribban väldigt högt, säger hon.

– Han är inte den som uttalar sig lättvindigt, han har redan en långtgående plan.

Har gjort liknande uttalanden tidigare

Hon menar att Putin gjorde liknande uttalanden innan krigen i Georgien och Ukraina blossade upp.

– Det liknar väldigt mycket det han sa i dag. Då sa han att det skulle bli konsekvenser och det blev det så småningom. Han är en väldigt långsint person, säger Vera Efron.

Tidigare i veckan kom FN:s säkershetsråd överens och förklarade krig mot terrororganisationen IS, Islamiska staten. Vera Efron menar att överenskommelsen nu riskerar att brytas.

– Allt var klart och nu händer det här. Nu har Putin kommit i konflikt med Nato, det är en mycket högre nivå än med Ukraina och Georgien, säger hon.

– Det första steget är gjort, vad är nästa? Putin kommer ofta med planer som ingen förväntar sig. Han spelar ett eget spel, det är därför västvärlden är rädd för honom.

”Slår till vid bästa tillfälle”

Vera Efron tror inte att nedskjutningen av det ryska stridplanet kommer att leda till någon militär konflikt – i nutid.

– Jag tror inte det blir någon militär konflikt nu, inte i dag. Nu har han varnat för att det inte är någonting han kommer att glömma, och vid absolut bästa tillfälle kommer han att slå till, säger hon.

Hon menar att det inte nödvändigtvis måste handla om en direkt militär konflikt mellan Ryssland och Turkiet.

– Jag kan bara spekulera, men jag tror snarare att han organiserar en konflikt mellan ett grannland och Turkiet. Att han använder missnöje för att blåsa upp en konflikt.

Varnar för resor till Turkiet

Ekonomiska och politiska konsekvenser är någonting vi kommer att se inom kort, tror Vera Efron.

– De ekonomiska sanktionerna är givna. Ryska UD har redan gått ut och varnat för att resa till Turkiet och flera resebolag stoppar resor dit. Ryska turister är en av de största turistgrupperna i Turkiet, säger hon.

Hon tror också att överenskommelsen mellan de båda länderna om gasledningar genom Turkiet kommer att läggas på is.

– Det är inte omöjligt att det kommer att bli ett ekonomiskt embargo på massor av olika produkter, som till exempel grönsaker, som kommer till Ryssland från Turkiet, säger Vera Efron.