Obama på väg att starta ett nytt krig?
Kan vara på väg att liera sig med dödfienden
Barack Obama är presidenten som tar åt sig äran av att ha avslutat två krig.
Är han genom att skicka fler amerikanska soldater till Irak på väg att starta ett nytt?
I försöken att stoppa IS kan Obama tvingas liera sig med en dödsfiende.
När Islamiska staten, IS, för några veckor sedan intog provinshuvudstaden Ramadi i Anbarprovinsen, försökte både USA:s utrikesminister John Kerry och Iraks premiärminister Haider al-Abadi bagatellisera förlusten.
– Vi tar snabbt tillbaka Ramadi, sa al-Abadi. Det handlar om dagar. Tro mig.
Ingen trodde vare sig på honom eller Kerry. Flera veckor senare är det fortfarande IS fana som vajar över staden.
Under tiden har verkligheten hunnit ikapp den amerikanska ledningen som tvingats inse vilken tung strategisk förlust det egentligen var.
Resultatet är att USA nu ska skicka ytterligare runt 500 soldater till Irak. Man funderar också på att öppna en ny bas i den sunnidominerade Anbarprovinsen.
De nya soldaterna ska visserligen precis som de dryga tretusen som redan finns i Irak agera utbildare och rådgivare. Ändå känns den här upptrappningen av USA:s medverkan som en mer grundläggande ändring av den strategi man hittills haft.
200 miljarder
Även Obama måste inse att ytterligare några hundra utbildare knappast kan få fason på den irakiska armén som verkar vara bortom all räddning. USA har de senaste 10 åren satsat 200 miljarder kronor på att bygga upp Iraks armé med kompetens och moderna vapen.
Summan är inte bara ofantligt, resultatet är rent pinsamt. Både för USA och Irak.
Varje gång de ställs mot IS så lägger Iraks armé benen på ryggen. Trots att de är överlägsna både numerärt och i vapen. Deras moral och motivation är helt enkelt bedrövligt låg.
De är främsta skälet till att strategin med att USA bombar från luften och irakiska armén sköter striderna på marken, inte fungerar. Snart har det gått ett år sedan IS gjorde sin blixtoffensiv och intog stora delar av norra Irak. Hittills har irakiska armén med stor svårighet lyckats ta tillbaka en enda stad, Tikrit, men förlorat ytterligare områden.
Obama har kommit till en punkt när han måste bestämma sig. Strategin fungerar uppenbarligen inte. Om inte IS ska kunna hota även Bagdad måste USA pröva något nytt.
Döda soldater
Barack Obama vill bli ihågkommen som fredspresidenten som avslutade krigen i Irak (2011) och Afghanistan (2014).
Därför vill han till varje pris undvika att skicka amerikanska trupper till Mellanöstern och få hem döda amerikanska soldater. Men han står inför ett svårt val. Om Iraks armé inte klarar jobbet mot IS vem ska då göra det?
Möjligen försöker Obama upprepa en av George W Bush få succéer när han köpte de sunnitiska miliserna stöd i Anbarprovinsen för att bekämpa al-Qaida i Irak, det som nu är IS.
När USA nu funderar på att etablera en bas i Habbaniyah så innebär det inte bara att de amerikanska soldaterna bara befinner sig några mil från IS soldater. Basen används just nu av iranstödda Kitaeb Hezbollah, en grupp som är terrorstämplad av USA. Samtidigt är de just nu USA:s bästa hopp om att kunna återta Ramadi.
Frågan är hur långt Obama kan gå i att forma allianser med de som hittills betraktats som USA:s dödsfiender.
Oheliga allianser
Kan amerikanska trupper slåss sida vid sida med Kitaeb Hizbollah som dödade hundratals amerikanska soldater med vägbomber efter USA:s invasion av Irak 2003?
Ifall omvärlden i sommar lyckas få Iran att skriva under ett avtal som hindrar landet från att skaffa sig kärnvapen så ökar möjligheterna till oheliga allianser med mullorna i Teheran.
Mellanöstern är ett getingbo av dubbelspel och märkliga allianser. Även Sverige kan bli indraget som snart skickar ner 35-75 soldater för att utbilda de kurdiska Pesh merga styrkorna. I dag tillhör de "the good guys". Men hur är det i morgon? Vi kan inte vara säkra på att de svenska kunskaperna för alltid används för ett gott syfte.