Förde in 130 kg knark

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-07

Åtalen mot rekordligan klara

En grå bil stoppas på Hisingen – i den finns två misstänkta knarksmugglare och 10 kilo amfetamin.

Efter år av spaning avslöjas ligan som misstänkts ha smugglat in upp emot 130 kilo amfetamin värt mångmiljonbelopp.

I går åtalades åtta personer för inblandning i amfetaminhärvan. Flera av dem är sedan tidigare dömda för grova narkotikabrott.

Beslaget på Hisingen gjordes i januari 2006. Polisen grep sedan ytterligare personer som häktades. I februari i år släpptes de på fri fot för att sedan i juli gripas igen.

Under tiden hade härvan växt ytterligare.

– Vi har gjort flera beslag om totalt cirka 80 kilo amfetamin. Sedan vet vi att det fördes in 30 kilo i augusti 2005 och ytterligare 15 i januari 2006 som vi inte fick tag på, säger kammaråklagare Jim Björck.

Utredningen, som är på tusentals sidor, vittnar om en omfattande planering från gärningsmännens sida.

Enligt åklagarens beskrivning rör det sig om fyra större amfetaminpartier. Transporten in i Sverige har i huvudsak gått över Öresundsbron.

I november 2004 kom ett parti om 20 kilo amfetamin till Sverige med färjan mellan Helsingör och Helsingborg.

I augusti 2005 kördes drygt 30 kilo in i Malmö, via Öresundsbron. Tre månader senare kom det största partiet om 50 kilo från Holland – också det via Öresundsbron. I januari 2006 kördes cirka 20 kilo ännu en gång över bron. Partiet förvarades bland annat i Veddige och Fjärås.

– Jag antar att narkotikan var menat till försäljning i Göteborg och det som tullen missat har med största sannolikhet hamnat på marknaden, säger Jim Björck.

ANNONS