Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

De sålde dyraste och billigaste villorna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-30

Mäklare: Priserna fortsätter rakt uppåt

Villapriserna skenar.

Och inget tycks kunna stoppa dem.

– Efterfrågan är fortfarande jättestor, säger Hans Randmark, ordförande i Fastighetsmäklareförbundet.

Villapriserna har stigit sex procent det senaste året. I Storstockholm har de gått upp sex procent – på bara tre månader.

– Priserna fortsätter stadigt uppåt. Om ett halvår kostar villan säkert 500 000 kronor mer än i dag, säger Hans Randmark.

- Så ska man slå till, kan man lika gärna göra det nu. Det blir inte bättre.

Det är inte bara i Stockholm som priserna skenar. I Vara och Båstad har de stigit med 24 respektive 19 procent det senaste året. Även Örebro, Botkyrka och Bollnäs går stadigt uppåt. I Västervik och Karlskrona är priserna däremot på väg ner.

Den slopade fastighetsskatten och förmögenhetsskatten innebär att folk är beredda att lägga ännu mer pengar på sitt bostadsköp.

– Efterfrågan växer, samtidigt som folk väljer att bo kvar längre i husen, tack vare att pensionärer nu får belåna sina hus, säger Hans Randmark.

Dyrast: 20 miljoner

Dyraste villan sedan i oktober såldes nyligen i Danderyd. För 20 miljoner kronor.

Men visst finns det hopp även för den lilla plånboken. Det senaste halvårets billigaste villa ligger i Kramfors och gick för 65 000 kronor. Det motsvarar ungefär halva insatsen för en liten etta i centrala Stockholm.

Snittpriset för villor i Sverige ligger just nu på 1 735 000 kronor. Men priserna varierar beroende på läge. I Stockholm kostar villorna i genomsnitt cirka 26 000 kronor per kvadratmeter, jämfört med knappt 7 000 kronor i Norrbotten. Samtidigt växer gapet mellan attraktiva och oattraktiva områden, spår mäklarna.

Fler heta områden

– Ringen kring storstäderna utvidgas. Runt Stockholm är till exempel Österåker, Vaxholm, Märsta och Upplands Väsby på frammarsch, säger Hans Randmark.

Så mycket kostade grannens hus

Dyrast topp 3

Billigast topp 3

Annsofie Näslund

Följ ämnen i artikeln