Lugn avslutning på demonstrationerna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-25

Men militärer och poliser har intagit staden

Munkarna i Burma fortsatte på tisdagen att demonstrera trots hot från militärregimen.

Upp mot 100 000 munkar deltog i protesterna, uppger nyhetsbyrån AFP.

– Ingen vet vad som kommer att hända, säger konsuln för det svenska honorärkonsulatet i Rangoon till Aftonbladet.se.

Tisdagens demonstration har avslutats och deltagarna skingrats, utan incidenter, rapporterade Reuters efter lunch.

Samtidigt uppges att åtta lastbilar med kravallpolis setts till i centrala Rangoon, nära det område där demonstrationen tog slut.

Även fem militärlastbilar, fyllda med soldater, ska ha kört in i centrala Rangoon, rapporterar ögonvittnen.

Från Storbritannien meddelas samtidigt att premiärminister Gordon Brown vill att EU ska införa hårdare sanktioner mot militärjuntan. I ett brev till unionens övriga ledare skriver Brown också att FN behöver agera ”så fort som möjligt” för att öka trycket på myndigheterna.

”Den mänskliga tragedin i Burma kräver omedelbart internationellt agerande”, skriver Brown enligt Reuters.

Munkarna mötte stort stöd under sina demonstrationer. Längs gatorna i Rangoon stod folk och applåderade och ropade fram munkarna.

Invånarna i Burmas största stad Rangoon kunde på tisdagen höra företrädare för myndigheterna ropa ut i högtalare att rättsliga påföljder väntar för de som protesterar mot militärjuntan. Hoten kunde även höras i de statliga medierna, skriver TT.

Munkarna trotsar hoten

Strax efter tio på förmiddagen uppgav nyhetsbyrån AFP att så många som 100 000 munkar deltog i protesterna, och hänvisade till ögonvittnen.

"Folk är givetvis rädda"

Demonstrationerna började den 16 september då tusentals munkar tågade i protest i Burmas största städer. Totalt ska protester anordnats i sju av landets fjorton provinser. Redan på måndagen utfärdade militärregimen en varning. Det tolkades som att militärjuntan inte längre tänker tolerera protesterna.

– Om munkarna bryter mot de buddhistiska lärornas regelverk kommer vi att ingripa i enlighet med lagen, sade religionsministern, brigadgeneral Thura Myint Maung, enligt statlig tv.

Varningen ska ha framförts under ett möte med religiösa ledare.

– Folk är givetvis rädda men ingen vet vad som kommer att hända. Men jag tror att det kommer att sluta fredligt, säger den tillförordnade presidenten för det svenska honorärkonsulatet i Rangoon som inte vill uppge sitt namn.