Dött lopp inför första duellen

Uppdaterad 2016-09-27 | Publicerad 2016-09-26

Hälften av väljarna säger att debattduellerna kan påverka vem som får deras röst.

En rekordpublik väntas följa första mötet i natt och det är i princip dött lopp i opinionen.

Timmarna innan försöker både Hillary Clintons och Donald Trumps läger kapa debatten.

Följ ämnen
Donald Trump

I natt möts Donald Trump och Hillary Clinton i den första presidentvalsdebatten som hålls på Hofstra University i Hempstead, New York.

En rekordpublik på uppåt 100 miljoner människor väntas följa den 90 minuter långa duellen mellan kandidaterna.

Samtidigt rapporteras nya opinionsundersökningar och gamla sanningar om presidentdebatterna som visar precis hur viktiga de är.

Avgörande faktor

Hälften av de amerikaner som väntas gå till valurnorna i november säger att debatterna mellan Trump och Clinton kan påverka vem som får deras röst, rapporterar Reuters.

Uppgiften kommer från en ny Reuters/Ipsos-mätning inför nattens duell och den visar att av de 50 procent som säger att debatterna kommer vara en avgörande faktor för deras beslut så säger dessutom 10 procent att de ännu inte vet vart det lutar för dem i valet mellan Trump och Clinton.

39 procent uppger att debatterna inte kommer att hjälpa dem med deras beslut, enligt mätningen som presenterades under måndagen.

För att fånga de obestämda väljarna så ska krutet historiskt sett läggas under debattens 30 första minuter, uppger Politico.

– Uppmärksamheten avtar. Avgörande ögonblick sker under de första 30 minuterna, säger Brett O'Donnell, republikansk debattcoach åt flera tidigare presidenter, till Politico.

– Och du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck.

”Hitta på saker”

Redan före nattens debatt har dock båda kandidaternas läger försökt kapa debatten.

Hillary Clintons medarbetare har under måndagen arbetat hårt för att hamra in budskapet av Donald Trump som en lögnare.

– Vi är oroade att Donald Trump kan komma att ljuga, att han kommer sprida desinformation och att Hillary kommer tvingas att lägga all tid på att korrigera uppgifter i stället för att prata om de saker som hon vill åstadkomma, säger Clintons kampanjmanager Robby Mook i CBS morgonprogram ”CBS This Morning”, uppger Politico.

Kampanjmedarbetaren John Podesta är ännu tydligare:

– Hon får inte låta Donald Trump komma undan med det som han sannolikt kommer att göra, det vill säga hitta på saker, säger han enligt Washington Post.

Han fortsätta också att vädra den åsikt som det getts uttryck för de sista dagarna före debatten, att moderatorerna för kvällens duell ska ”faktakolla Trump live”.

Från Trump-lägret svarar de att Clinton-kampanjens uttalande om ”lögnaktige Trump” är ett försök att ”färga domarna”.

– Det som oroar oss är inte moderatorerna utan de väldigt offentliga och koordinerade försöken att färga domarna, säger Trumps kampanjchef Kellyanne Conway enligt Politico.

Avståndet minskar

Hon säger också att de är oroade för att Hillary Clinton kommer att försöka störa Trump med påståenden om lögner och hindra honom från att få ut sitt budskap.

– Folk är så oroliga för att hon inte är någon bra debattör, för att hon egentligen inte är redo för i kväll på samma sätt som han är. Att hon kommer att försöka avbryta honom och förvirra människorna som tittar på ett sådant sätt som att han är oförskämd mot en kvinna och att han på något sätt ljuger på scenen, säger Conway.

Inför mötet är det också extremt jämnt i opinionen och ju närmare valdagen vi kommer desto tajtare verkar loppet mot Vita huset bli. I en mätning baserad på prognoser från samtliga stater som presenterades med några timmar kvar till debatten fortsatte avståndet minska, enligt Fivethirtyeights mätning.

Under söndagen var sannolikheten att Clinton blir president 58 procent, mot Trumps 42 procent.

I dag, inför nattens första debattduell, är ställningen 51,5 för Clinton mot 48,5 för Trump.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö