Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Pumpade bröstmjölk - under halvmaran

Publicerad 2016-09-18

Vem har sagt att det inte går att göra två saker samtidigt?

Nyblivna mamman Anna Young från Utah i USA sprang ett halvmarathon, samtidigt som hon pumpade bröstmjölk till sin fem månader gamla dotter som väntade vid mållinjen. 

En insats som nu hyllas av mammor världen över.

Trots att hon Anna Young från Utah i USA nyligen fått barn ville hon inte missa möjligheten att springa sitt första halvmarathon.

– Jag tänkte att det vore en bra grej att göra för att börja motionera igen och samtidigt dela något jag älskar med min dotter, säger Anna, som tränat med dottern i vagnen, till CNN.

Men då dottern inte kunde följa med på loppet var Anna tvungen att komma på ett sätt att ändå kunna amma sin dotter, i fall loppet skulle dra ut på tiden.

Lösningen: Att bröstpumpa under loppet förstås!

Dottern väntade vid mållinjen

Efter 1,3 mil av Revel Big Cottonwood Half Marathon i Salt Lake City var det dags att plocka fram bröstpumpen. Men då Anna hade bra fart och ville fortsätta springa bestämde hon sig för att bara sänka hastigheten, och pumpa medan hon sprang.

Från början hade Anna planerat att ta några pauser men i stället tog hon i lite extra och fick sluttiden 1 timme och 44 minuter.

Vid mållinjen väntade dottern på att få gratulera mamma – och äta.

Senare visade det sig att en fotograf lyckats fånga bröstpumpningen på bild, varpå Anna, som tidigare haft problem med att amma sin dotter, bestämde sig för att posta bilden på Occupy Breastfeedings Facebooksida med hashtaggen #normalizebreastfeeding.

Hyllas för sin insats

"Igår sprang jag ett halvmarathon bara fem månader efter min förlossning. Jag var tvungen att åka vid 04.30 på morgonen och loppet började vid 06.45. Jag ammade min dotter innan jag lämnade hemmet, pumpade efter att ha sprungit de första 1,3 milen och ammade henne efter att jag korsat mållinjen. Denna grupp och även La Leche League motiverade mig att hitta ett sätt att både springa mitt lopp och samtidigt ta hand om min dotter, skriver Anna under bilden.

Bilden har i skrivande stund fått över 10 000 likes och flera kvinnor har hört av sig och tackat Anna för att hon delar med sig av sin erfarenhet.

Ville normalisera amning

Från början var Anna osäker på vilka reaktioner bilden skulle väcka men förklarar att stödet varit enormt.

– Även om jag var nervös för att pumpa under loppet så hoppas jag att detta kan hjälpa andra mammor att inte vara rädd för att amma sina barn offentligt, säger Anna till Huffington Post och fortsätter:

– Jag ville att även andra mammor ska se att man fortfarande kan ta tid för sig själv och göra aktiva saker som man älskar, samtidigt som man tar hand om sitt barn. Amning och moderskap begränsar inte vad jag är kapabel att göra, det bara förstärker det.

Följ ämnen i artikeln