Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Netanyahu: Insatsen kommer fortsätta

Uppdaterad 2014-07-11 | Publicerad 2014-07-10

Barack Obama är beredd att förhandla om en vapenvila mellan Israel och Gaza.

Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu viker sig inte.

– Inga internationella påtryckningar kommer att hindra oss från att slå mot terroristerna som attackerar oss, säger han.

Barack Obama och Benjamin Netanyahu talade med varandra på telefon under torsdagsnatten, svensk tid.

Barack Obama uttryckte stor oro för att konflikten kommer att eskalera ytterligare och erbjöd sig att förhandla om en vapenvila mellan Israel och Hamas.

Han underströk att båda sidor måste göra allt för att skydda civila och återställa lugnet i regionen.

Vägrade vapenvila

Samtidigt betonade Obama att Israel har rätt att skydda sig mot terroristangrepp, enligt ett pressmeddelande från Vita huset.

Telefonsamtalet mellan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Barack Obama kom bara timmar efter att Netanyahu sagt att vapenvila inte finns på dagordningen.

– Jag talar inte med någon om någon vapenvila nu, sa han till tidningen Haaretz och betonade att en markinvasion kan bli aktuell.

Offensiven kommer fortsätta

Under fredagen underströk han återigen att Israel inte kommer ge efter. Offensiven kommer att pågå till att "lugnet har återställts", sa han vid en presskonferen.

– Inga internationella påtryckningar kommer att hindra oss från att slå mot terroristerna som attackerar oss.

Syftet med offensiven är enligt Israel att få slut på raketbeskjutningen mot landet. Över tre miljoner israeler bor i dag inom raketernas räckhåll och över 550 har avfyrats de senaste dagarna, rapporterar TT.

– Städer som Tel Aviv, Jerusalem och Hadera har utsatts för angrepp, säger Ilana Stein som är talesperson vid israeliska utrikesdepartementet i Jerusalem.