Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Omkring 80 personer har åkt till Syrien för att kriga

Publicerad 2014-05-21

Omkring åttio personer har åkt från Sverige till Syrien för att ansluta sig till grupper nära terrororganisationen al-Qaida.

En av dem är 18-årige Bilal från södra Stockholm som dog i strid förra året.

– Vi kan aldrig glömma den dagen, säger Bilals pappa i kvällens Uppdrag granskning.

SVT-programmet Uppdrag granskning berättar ikväll om 18-årige Bilal som lämnade hemmet och familjen i södra Stockholm och åkte till Syrien för att strida, troligtvis med en islamistisk rebellgrupp.

Föräldrarna anade ingenting när han den 25 september förra året vid 21-tiden sa att han skulle gå och träna. Han packade gympakläder och vattenflaska i en svart väska, och sedan kom han aldrig mer tillbaka.

Först efter en månad fick de ett första livstecken via Facebook om att Bilal åkt till Syrien för att utföra jihad – heligt krig – och att han inte tänkte komma hem.

Bilals mamma berättar i programmet att han ursprungligen kommer från ett land i Afrika och inte har någon anknytning till landet som han åkte för att slåss i.

Fick ett sms

Bara kort efter de första livstecknen från Syrien fick familjen ett telefonsamtal från en man som pratade svenska.

– Han sa till mig ”jag ska berätta goda nyheter. Din son, Gud han har velat ha honom. Han är död”. Jag kastade ner telefonen. Jag trodde inte på honom. Klockan fem på morgonen fick vi ett sms till hans brors telefon, en bild av Bilal död på ett sjukhus. De sa att de skjutit några raketer på ett hus, som ramlade på dem, säger Bilals mamma till Uppdrag granskning.

Föräldrarna märkte att Bilal blivit mer religiös under 2013, och börjat gå i moské, något de tyckte var en positiv sak. När Uppdrag granskning börjar söka spår efter Bilal hittar de kopplingar till al-Taqwa ungdomsförening som håller föreläsningar i en moské i Skärholmen i södra Stockholm och som på Facebook hyllar dödade al-Qaida-ledaren Usama bin-Ladin och flera andra extrema islamister. På Facebooksidan gratuleras också Bilal efter sin död.

15-tal har dött

Men om det är föreningen som uppmanat Bilal att åka får man inte veta.

– Jag kan inte moralisera om det är bra eller dåligt, jag förstår varför han gjorde det. Jag förstår varför han väljer att åka dit. Det är inget brott att åka och ansluta sig till rebellgrupper i olika länder, svarar en kontaktperson för föreningen på Uppdrag gransknings frågor.

Skärholmens moské har svarat programmet att ungdomsföreningen al-Taqwa inte längre håller föreläsningar i deras lokaler.

Kriget i Syrien är den konflikt som lockat flest jihadkrigare från Sverige och andra europeiska länder, enligt ICSR, ett internationellt center för studier om radikalisering. Minst ett 80-tal personer har åkt från Sverige till Syrien och anslutit sig al-Qaidasympatiserande grupper. I förhållande till befolkningsmängd innebär det att Sverige hamnar på tredje plats över antal personer som krigar i Syrien, efter Belgien och Danmark. Enligt Uppdrag granskning har ett 15-tal personer från Sverige hittills dött i Syrien.