Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

5 heta frågor som de vill ha svar på

Publicerad 2014-08-29

Stor guide till Aftonbladets partiledardebatt

GÅR I VALET OCH KVALET Utfrågningar, opinionsmätningar och utspel - politikerna fajtas om ungas uppmärksamhet. Fem av väljarna är från vänster Karim Zakhour, Ann-Louise Johansson, Monireh Suleymani, Sylvia Röstin och Johann Selewa.

Aftonbladets partiledardebatt på måndag handlar om fem ämnen som röstats fram av unga väljare.

Vad kommer de att bråka om? Hur ser verkligheten ut just nu? Vad kan vi förvänta oss av diskussionen?

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin guidar dig i debattdjungeln.

1 Utbildning och skola

Pisa-undersökningen spikade fast skol­frågan högt upp på den politiska dag­ordningen. ­Betyg och friskolor är heta strids­frågor både mellan och ­inom blocken.

Vad bråkar de om?

När betyg ska börja delas ut? Hur mycket vinst friskolor ska få göra? Hur stora satsningar det bör göras på skolan i form av exempelvis specialpedagoger, färre elever i klasserna, tioårig grundskola eller obligatoriskt gymnasium? Det är några av konfliktytorna.

Vad kan vi förvänta oss?

Egentligen är samstämmigheten ganska stor på det här området. Här gäller det för partiledarna att förstora skillnaderna så att de verkar mer osams än de är. Men det kan nog hetta till om läxhjälp i hemmet om den frågan kommer upp.

Hur ser verkligheten ut?

Det internationella Pisa- undersökningen chockade Sverige när den presenterades i vintras. Svenska 15-åringar presterar sämre än OECD-ländernas genomsnitt och resultaten faller snabbast hos oss.

2 Jobb och sysselsättning

Arbetslöshet och sms-­anställningar är vardag för många unga väljare. Nu vill de veta hur politikerna tänker fixa jobben.

Vad bråkar de om?

På vilket sätt man bäst får fart på ekonomin och därmed ökar sysselsättningen. Socialdemokraterna lovar EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Alliansen lovar att sysselsättningen ska öka med 350 000 personer från nu till samma år - 2020.

Vad kan vi förvänta oss?

Det kommer givetvis att handla om ungdomsjobben. Mycket kommer att kretsa kring restaurangmomsen och den halverade arbetsgivaravgiften för dem som är under 26 år. Socialdemokraterna vill dubbla krogmomsen och att företagen ska betala samma arbetsgivaravgift för alla, oavsett ålder.

Hur ser verkligheten ut?

Finanskrisen, som slog till 2008 och väntas få verkningar ända till 2018, är den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Det har påverkat Sverige. Arbetslösheten, även bland unga, är högre än då regeringen tillträdde 2006, mitt i dånande högkonjunktur. Även långtids­arbetslösheten är högre i dag.

3 Miljö

Alla vet det - vi lever över ­våra tillgångar när det kommer till miljön. Hur tänker par­tierna möta klimat­hotet?

Vad bråkar de om?

Alla vill givetvis ha en bättre miljö. Diskussionen gäller snarast takten och ambitionerna i miljö- och klimatpolitiken. Och vilka styrningsmedel som är mest verksamma.

Vad kan vi förvänta oss?

Mycket diskussion blir det säkert om miljömålen. Enligt Naturvårdsverkets prognoser kommer bara ett av 16 uppsatta mål nås till 2020. Målen sattes på 1990- talet. Förbifart Stockholm kan det också hetta till om den frågan kommer upp, är den bra eller dålig för miljön? Detsamma gäller Bromma flygplats.

Hur ser verkligheten ut?

Utsläppen av växthusgaser minskar i Sverige, minskningen är nio procent sedan 1990. Satsningarna på järnvägen är högre än på mycket länge. Men målet om helt fossilfri fordonsflotta till 2030 ligger ännu långt bort. Däremot är EU-kravet på minst 49 procent förnyelsebar energi redan uppnått.

4 Jämställdhet

Nästan varannan svensk kallar sig feminist. Bland unga är det ännu fler. Feministvågen bär in i valrörelsen och parti­ledarna ställs mot väggen om orättvisor mellan könen.

Vad bråkar de om?

Oj, här finns det mycket att diskutera. Rätt till heltid. Kvinnolöner. Förskola. Äldrevård. Strukturell diskriminering. Öronmärkta månader i föräldraförsäkringen. Jämställdhetsbonus och vårdnadsbidrag.

Vad kan vi förvänta oss?

Ett tips är att det kan hetta till om de öronmärkta månaderna i föräldra­försäkringen, slarvigt kallad pappamånaderna. Flera partier vill avskaffa dem, andra vill bygga ut dem och resten gillar status quo.

Hur ser verkligheten ut?

I verkligheten tar jämställdheten små, små kliv framåt men den som tycker att det går fort måste tycka sniglar rör sig hastigt.

5 Flyktingar och invandring

”Öppna era hjärtan” sa statsministern och med de orden startade han den hetaste ­debatten hittills i valrörelsen. Vi tar den vidare i partiledar­debatten på måndag klockan 19.00.

Vad bråkar de om?

”Sjuklövern”, som Jimmie Åkesson kallar dem, är ganska överens när det gäller flyktingmottagningen men mindre överens om arbetskrafts­invandring från länder utanför EU. Den har regeringen gjort upp med Miljöpartiet om.

Vad kan vi förvänta oss?

En högljudd diskussion mellan främst Jimmie Åkesson och Fredrik Reinfeldt (och kanske de övriga partiledarna också) om kostnaderna för flyktingmottagandet och hur det påverkar, eller inte påverkar, budgeten.

Hur ser verkligheten ut?

Från januari till och med juli arbetskraftsinvandrade 8 100 personer, en minskning med 30 procent jämfört med förra året. Under samma tid anlände 41 300 flyktingar, en ökning med 80 procent jämfört med 2013. De flesta kom från Syrien.

Ställ dina frågor till partiledarna!

Ta chansen! Din fråga kan ställas i Partiprogrammets superdebatt 1 september. Ställ dina frågor nu!

Vad är den viktigaste valfrågan för dig?

Karim Zakhour, 32, doktorand, Stockholm:

- Jag har bestämt mig vad gäller riksdagsvalet, men inte valet till kommun och landsting.

Vad är den viktigaste valfrågan för dig?

- Det är nog fler än en, men vinster i välfärden tycker jag är viktigt att prata om.

Monireh Suleymani, 31, handläggare, Stockholm:

- Jag har inte bestämt mig. För ett år sedan var jag säker, men nu vet jag inte längre.

Vad är den viktigaste valfrågan för dig?

- Oj vad svårt, flera stycken. Vården, skolan, ja, allt inom välfärden.

Johann Selewa, 22, student, Stockholm:

- Jag har bestämt mig, och förtidsröstat, men vill inte avslöja på vilket parti.

Vad är den viktigaste valfrågan för dig?

- Den ekonomiska politiken. Jobb, skatter, välfärd, allt faller in under ekonomin. Jag är intresserad av våra statliga investeringar.

Sylvia Röstin, 32, doktorand, Stockholm:

- Jag har troligtvis bestämt mig, men jag säger inte vad det blir.

Vad är den viktigaste valfrågan för dig?

- Miljön är viktig för mig. Vi måste ta den frågan på större allvar.

Ann-Louise Johansson, 30, arbetslös, Stockholm:

- Jag har inte bestämt mig än för vad jag ska rösta på.

Vad är den viktigaste valfrågan för dig?

- Utbildningsfrågor och situationen för lärare.