Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Anders Borg utlovar amorteringskrav

Publicerad 2014-07-04

VISBY. Finansminister Anders Borgs nya ekonomiska prognos visar på en något lägre tillväxt och en lite högre arbetslöshet i Sverige framöver.

För att få bukt med hushållens höga skuldsättning utlovar han dessutom amorteringskrav vid bostadslån.

– Blir jag kvar som finansminister blir det definitivt så, säger han.

I dag höll finansminister Anders Borg (M) sitt ekonomiska seminarium i Visby. Som inbjudna gäster hade Moderaterna i år den danska centralbankschefen Per Callesen och Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Temat för årets seminarium var "hur vi säkrar en stabil återhämtning med fler i arbete".

Efteråt höll finansministern en pressträff där han presenterade en ny ekonomisk prognos från Finansdepartementet för Sverige framöver. Det handlade om en reviderad version jämfört med den som gjordes inför vårbudgeten.

Något trögare utveckling

Den visar att Sverige ekonomi återhämtar sig väl efter finanskrisen, men att det går något trögare än väntat. Det innebär en mindre nedskrivning av tillväxten de kommande åren och att man tror på en högre arbetslöshetssiffra. Revideringen beror enligt Borg på utvecklingen i vår omvärld.

– Det är lite trögare i exportindustrin och vi har haft lite mindre intäkter när det gäller energi- och konsumtionsskatter. Det kan vara tillfälligt, men vi ska vara försiktiga för vi måste ha tillbaka säkerhetsmarginaler i svensk ekonomi. De kommande åren gäller "krona för krona", säger Anders Borg.

Men överlag menar han att Sverige mår bra.

– Vi har bättre tillväxt än de flesta och i grund och botten växer hushållens konsumtion och bostadsinvesteringarna tar bättre fart. Men det knackar i exporten och det slår igenom.

Borg utlovar amorteringskrav

Sverige har under en tid fått kritik, bland annat från EU-kommissionen, för att de svenska hushållen har för höga skulder. Enligt Anders Borg är amorteringskrav på bostadslån något som måste till.

– Jag tror det kommer bli amorteringskrav oavsett hur det går i valet. Blir jag kvar som finansminister blir det definitivt så.

Han menar att det är ett första viktigt steg för att komma tillrätta med den höga skuldsättningen hos hushållen. Men vad nästa steg blir vill han ännu inte gå in på.

– Amorteringskrav är ett viktigt steg. Det är vad vi ska fokusera på. Vi är tidigt i den processen, vi måste tänka igenom hur det ska göras och i vilken takt tål att det genomförs. Det kan bli i flera steg.

Han menar att amorteringskrav inte är en helt enkel fråga.

– Därför har vi har bett Riksbanken och Finansinspektionen att jobba igenom frågan. Det är viktigt att vi inte knäcker uppgången i ekonomin.

Följ ämnen i artikeln