Kerry: stoppa pengarna till Isis

Publicerad 2014-06-22

Isis har intagit tre nya städer i den västra Anbarprovinsen i Irak, uppger TT.

Nu reser USA:s utrikesminister John Kerry världen runt för att stoppa pengaflödet till rebellgruppen.

– Det här är en kritisk tidpunkt, sa han under ett besök i Egypten på söndagen.

Isis rebelloffensiv rycker allt närmare Bagdad. Gruppen har nu tagit över ännu en gränspostering till Syrien och tre nya städer: Rawa, Anah och Rutba i den västra Anbarprovinsen, skriver TT. I samband med övertagandena har 21 lokala ledare dödats, enligt källor till AFP.

En irakisk militärkälla uppger för Reuters hur rebellerna har marscherat in i städerna utan motstånd - militärerna drog sig ur städerna innan rebellerna kom dit, skriver nyhetsbyrån.

– De tog Anah och Rawa i morse utan strid, säger källan.

Samtidigt underlättas rebellgruppens framfart av lokala donationer - vilket får världsledare att ryta ifrån.

Hot mot hela Mellanöstern

USA:s utrikesminister John Kerry besöker just nu flera länder för att sätta stopp på pengaflödet till Isis.

Under ett besök i Egypten på söndagen förklarade han Isis som ett hot mot inte bara Irak - utan hela Mellanöstern.

– Det här är en kritisk tidpunkt, sa han efter mötet med Egyptens president Abdel-Fattah el-Sissi och uppmanade alla att sluta sända pengar till gruppen.

– Det finns ingen säkerhetsmarginal som helst i att finansiera en grupp som Isis, och vi vill avskräcka personer i regionen som valt att skicka pengar genom olagliga välgörenheter eller via bakvägar som utmanar hälsan för de människor som flytt och i stället gör att pengarna hamnar i händerna på terrorister.

Protesterar mot Obama

I veckan reser han till Jordanien och Belgien – och under resans sista stopp i Paris ska Kerry träffa ledare för fler länder i Mellanöstern.

Även Iran ryter ifrån mot Isis finansiärer.

Samtidigt passar landets högste ledare Ayatolla Ali Khamenei på att protestera mot Barack Obamas förslag om att skicka 300 militära rådgivare till Irak för att få stopp på striderna.

– Vi tar avstånd från invasioner från USA eller andra i Iraks inrikesaffärer. USA eftersträvar ett Irak under sitt herravälde och styrt av sina underhuggare, sa Khamenei.

ANNONS