Göran Persson: S och M borde samarbeta
Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2014-12-14
Socialdemokraterna bör söka stöd hos Moderaterna i stället för C och FP.
Det är Göran Perssons recept för att bryta blockpolitiken.
– Det vore konstigt om man inte skulle kunna hitta en uppgörelse med dem, säger den tidigare statsministern till SVT:s "Agenda".
Göran Persson avfärdar i kvällens "Agenda" Stefan Löfvens inviter till Folkpartiet och Centerpartiet. Han anser att propåerna är "märkliga" eftersom de borgerliga småpartierna har ställt sig till höger om Moderaterna.
I stället anser den tidigare statsministern att blockpolitiken ska brytas genom att Socialdemokraterna börjar samarbete med Moderaterna.
– Det vore konstigt om man inte skulle kunna hitta en uppgörelse med dem om skatterna exempelvis. Eller en vettig diskussion om hur Sverige ska delas in i kommuner i framtiden. Eller föra ett samtal med dem om hur försvaret ska se ut. Det borde gå att göra, säger han till SVT.
Kommer att följa efter
Persson anser att Moderaterna till skillnad från Folkpartiet och Centerpartiet har rört sig mer och mer mot mitten. Och om Moderaterna tar första steget för att närma sig Socialdemokraterna spår den tidigare S-ledaren att andra borgerliga partierna kan komma att följa efter.
– Jag är såpass erfaren att jag tror att om Moderaterna rör sig mot den här typen av samarbete, så kommer Folkpartiet och Centerpartiet att följa med, liksom Kristdemokraterna. Men man ska nog inte tro att det högerinriktade Centerparti vi har skulle gå förbi Moderaterna och inleda ett samarbete med socialdemokratin. Det är en 20 år gammal politisk företeelse, säger Göran Persson till SVT.
Blockpolitiken måste begravas
Resonemanget om en koalition mellan S och M ansluter sig till de idéer som den tidigare Folkpartiledaren och socialministern Bengt Westerberg framförde i en debattartikel i DN efter att Sverigedemokraterna fällt regeringens budgetförslag. FP-veteranen anser att blockpolitiken måste begravas och att S och M borde bilda en majoritetsregering efter extravalet - vilket borde vara fullt möjligt eftersom partierna "står varandra närmare än någonsin".