Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Gamla licenstolkningen gav Radiotjänst 75 miljoner

Publicerad 2014-06-13

Radiotjänsts regeltolkning, som Högsta förvaltningsdomstolen nu har rivit upp, har gett 75 miljoner kronor.

Men det är knappt en procent av myndighetens intäkter.

– Finansieringen står inte och faller med det här beslutet, säger vd:n Carl-Gustav Johansson.

Det kan låta som ett hårt slag mot myndighetens plånbok när Högsta förvaltningsdomstolen nu kommit med en dom som ändrat Radiotjänstens tolkning av vilka personer som ska betala tv-licens.

Från och med idag är det nämligen bara tv-apparater som räknas som tv-mottagare.

Enligt Radiotjänstens vd Carl-Gustav Johansson ökade förvisso nyanmälningarna om att betala tv-licens med runt 90 000 personer förra året, som alla ska ha varit dator-, smarttelefon-, eller surfplatteanvändare.

Men pengamässigt är det en mindre summa för Radiotjänst som försvinner, när tolkningen ändras.

– Vi har inte rätt att utreda varför en person blir påförd avgift, men jag kan säga att ungefär en procent av våra totala intäkter i fjol härrörde till datorinnehav. Det handlar om 75 miljoner kronor. 99 procent av pengarna kommer alltså från de som har tv-apparater.

”Inte så dramatiskt”

Det dramatiska för myndigheten är snarare att högsta instans gjort en annan tolkning än myndighet och lägre instanser gör.

– Det vi är förvånade över är att Högsta förvaltningsdomstolen kommer med en så diametralt olik uppfattning. Men i det lilla är det inte så dramatiskt. Finansieringen står inte och faller med det här. Vi tappar en procent av intäkter som vi tidigare inte har haft.

Tv:n är långt ifrån död, säger han.

– I stort sett alla svenska hushåll har ju en tv-apparat. De blir större, modernare, plattare, smartare.

Inte osannolikt med återbetalning

Den knepiga frågan för Radiotjänst är hur man nu ska tolka domen, om man ska betala tillbaka till de 90 000 människor som avlagt tv-licens för dator, surfplatta eller smarttelefon. Domen i sig är inte retroaktiv, men den är däremot prejudicerande.

– Vi ska diskutera det. Det är inte osannolikt att vi kommer till en slutsats att vi betalar tillbaka.

Finansieringssystemet som sådant vill vd:n däremot inte kommentera. Den frågan lämnar han till politikerna.

Eva Hamilton, vd för Sveriges Television och styrelseordförande för Radiotjänst, kommenterade tidigare i dag domen i ett pressmeddelande, och la till att finansieringsfrågan går tillbaka till regeringen "som måste förtydliga lagen om finansieringen för public service", enligt TT.