Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Löfven tackade av Stoltenberg – och hälsade efterträdaren välkommen

Publicerad 2014-06-14

OSLO. Jens Stoltenberg talade om Utöya och rörde partikamraterna till tårar i sitt sista tal innan han lämnade över ledarskapet i Arbeiderpartiet.

Direkt efter hans känslosamma tal var det dags för – Stefan Löfven.

– Det var svårt att gå upp efter honom men också mycket ärofullt, säger S-ledaren.

I oktober tar Jens Stoltenberg, tidigare statsminister och partiledare i Arbeiderpartiet, över som Natochef. På lördagen tackades han av för sin tid i partiets ledning vid ett extrainsatt landsmöte i Oslo.Det blev en känslosam tillställning där Stoltenberg är mycket populär efter sitt agerande som statsminister under krisen i samband med terrorattacken sommaren 2011.

Clinton hälsade

Hyllningarna ville inte ta slut.

Före talet höll partikamraterna tal på scenen och via inspelade meddelande där allt i från Stoltenbergs vänskap till "sex appeal" lyftes fram. Men också en rad internationella politiker lämnade filmade hälsningar, bland dessa Mona Sahlin och Bill Clinton.

Eftersom de svenska och de norska Socialdemokraterna står mycket nära varandra var också Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin på plats på landsmötet.

Löfven var inbjuden som talare och fick därför gå upp på scenen direkt efter Stoltenbergs avsked och flera minuter långa stående ovationer av hans partikamrater.

Detta faktum tog Löfven själv upp i sitt tal – och rev ner en rad skratt i lokalen.

– På vår partikongress förut, när Jens hade talat, sa jag "Jag är så glad att jag inte behövde gå upp efter honom". Men det var då det.

"Som samma familj"

Därefter höll han ett tal där han hyllade både Stoltenberg och Arbeiderpartiet.

– Det finns inget annat parti i världen som står oss så nära. Er glädje är vår glädje. Er sorg är vår sorg. Fast vi delar så lika värderingar är det inte bara det ideologiska sambandet som är det starkaste. Det är det känslomässiga. Det känns som att vi tillhör samma familj.

Men Stefan Löfven pratade också om den kommande partiledaren, Jonas Gahr Störe. Han har jobbat nära i den regering som Stoltenberg ledde och beskrivs som en kopia av sin företrädare.

– Jag har inte lärt känna honom så som jag känner Jens ännu. Men han verkar vara en mycket, mycket fin människa. Det kommer bli samma fina samarbete med honom.

För S-ledaren väntar nu några dagars arbete, bland annat med besök i Tallinn dr han ska träffa presidenten. Därefter blir det midsommarfirande i Örnsköldsvik.

Följ ämnen i artikeln