Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Göranson duckar - i brist på bevis

ÖB vägrar peka ut någon skyldig.

Teoretiskt kan det vara en ubåt från ett Natoland men huvudmisstankarna riktas tveklöst mot Ryssland.

Den ökade ryska aggressiviteten är enligt ÖB på väg att sätta Sverige och andra länder längs Rysslands gränser i ett tillstånd mellan krig och fred.

ÖB Sverker Göranson kommer tre timmar försenad till en utrikesträff anordnad av nyhetsbyrån TT.

Det är bestämt sedan länge att han ska prata om Rysslands förändrade beteende.

– Det kom lite emellan, säger han och småler ansträngt.

Göranson är noga med att poängtera att han inte kan peka ut något land för ubåtskränkningen. Men allt han säger de närmaste 30 minuterna går ut på att påvisa att det är Rysslands nya och mer aggressiva uppträdande som ligger bakom vad han kallar "ett säkerhetspolitiskt paradigmskifte".

– Det är helt framdrivet av Ryssland som distanserat sig från de regler och normer som det internationella samfundet varit överens om, säger ÖB.

Små gröna män

Sjätte generationens krigföring kallar Göranson Rysslands nya uppträdande. En situation med små gröna män, luftkränkningar och informationsoperationer. Ett läge mellan krig och fred. Ett läge som påminner om det kalla kriget (även om ÖB inte använder det ordet).

Sverker Göranson ser inget specifikt ryskt hot mot Sverige men noterar en ökad rysk underrättelseverksamhet i Sverige.

– Om jag visste vad som sker i Putins hjärna skulle jag haft en högre lön, säger han och den här gången är leendet brett snarare än ansträngt.

– Men det är djupt oroande att man anser sig behöva göra det man gör.

Hittills har Ryssland noga aktat sig för att militärt angripa länder som tillhör Nato. Förmodligen av den enkla anledningen att Natos medlemsländer lovat att skydda varandra i händelse av angrepp. Ryssland skulle helt enkelt hamna i krig mot 28 länder. En tuff uppgift även för det nya, återuppbyggda ryska försvaret.

– Det finns ingen garanti för att Ryssland inte gör det men det vore ett väldigt stort steg, säger ÖB. Å andra sidan trodde ingen av oss att de var beredda att gå så långt som de redan gjort.

Göranson duckar

Hur troligt är det att det är en ubåt från något Nato-land som kränkt svenskt vatten?

Föga förvånande duckar Göranson för frågan. Oavsett vad han innerst inne tror kan han inte gärna anklaga Ryssland utan att ha bevis. Och på sätt och vis är det bekvämt för Sverige att man inte tvingas avslöja en bov. Det hade inneburit en diplomatisk härdsmälta i relationerna med det skyldiga landet.

Att USA eller något annat Nato-land i ett läge när Sverige kraftigt utvidgat sitt Nato-samarbete skulle kränka svenska vatten framstår som närmast otänkbart. Återstår inte mycket mer att välja på än Ryssland.

Men varför?

Det finns flera tänkbara skäl.

Man vill testa den svenska beredskapen i den osannolika händelsen att Ryssland skulle anse sig behöva invadera Sverige.

Man vill skrämma Sverige och indirekt påverka svenska politiker att ta hänsyn till ryska säkerhetspolitiska intressen som exempelvis att Sverige inte ska gå med i Nato.

Precis på samma sätt som Ryssland destabiliserar Ukraina för att övertyga deras ledare om att inte gå med i EU.

Ryssland väljer även denna gång att håna Sverige och försöka skämta bort kränkningen av svenska vatten. Väl medveten om att Sverige saknar bevis för att peka ut Moskva.