Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kraftig sänkning av bolagsskatten

Publicerad 2012-09-13

Regeringen sänker bolagsskatten kraftigt – från 26,3 till 22 procent från årsskiftet.

Med sänkningen hoppas man stimulera tillväxten, öka sysselsättningen och locka internationella företag till Sverige.

– Det är den skadligaste skatten av alla, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Regering Reinfeldt kommer med nya budgetutspel i dag.

På en presskonferens i regeringskansliet med Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD).

Nyheten man presenterade är en sänkning av bolagsskatten från den första januari 2013. Sänkningen med 4,3 procentenheter beräknas uppgå till 16 miljarder.

"Bra för jobben"

Av dessa räknar man med att 8,8 miljarder ska finansieras av de skärpta avdragsreglerna för interna räntor, de så kallade räntesnurrorna.

– Vi är säkra på att det här betyder ett bättre företagsklimat i vårt land, säger socialminister Göran Hägglund, och menar också att det kommer att vara positivt för jobben i Sverige.

Eftergift till C

Utöver detta satsar regeringen 7,6 miljarder för att ytterligare stärka drivkrafterna för att investera. 800 miljoner går till ett investeraravdrag, som kan ge en skattesänkning på 200 000 kronor om året per person. Det senare är en eftergift till Centerpartiet som svängt från sitt tidigare krav på sänkta arbetsgivaravgifter och nu står bakom sänkningen av bolagsskatten.

– Vi stärker förutsättningarna för investeringar och därmed högre tillväxt för Sverige, säger näringsminister Annie Lööf.

Gammalt M-krav

En sänkning av bolagsskatten är en fråga som framförallt Moderaterna har drivit i alliansen.

Finansminister Anders Borg (M) har tidigare pratat om en sänkning från dagens 26,3 till 24 procent, vilket skulle bekostas av skärpningen av de så kallade räntesnurrorna. Men i samband med Fredrik Reinfeldts sommartal stod det klart att han ville gå ännu längre än så.

"Portionerar ut"

Regeringen har satt i system att portionera ut sina satsningar dag efter dag.

Hittills har man presenterat allt ifrån järnvägssatsningar som Ostlänken till stimulansbidrag till nattis och mer pengar till forskning inom livsvetenskapens område vid olika presskonferenser.