Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Upplopp efter politikermord

Publicerad 2013-02-06

Tunisisk oppositionsledare sköts till döds utanför sitt hem

Tunisiska oppositionspolitikern Chokri Belaid har skjutits till döds utanför hemmet i Tunis.

Mordet har väckt proteststormar över hela landet.

– Mordet är ett terrordåd mot Tunisien, sade landets premiärminister Hamadi Jebali i en kommentar.

Släktingar säger att Belaid sköts i nacken och huvudet när han var på väg till jobbet. Skytten flydde sedan på en motorcykel tillsammans med en kumpan.

Chokri Belaid var en framstående sekulär oppositionspolitiker och han var skarpt kritisk till den islamiststyrda regeringen.

Attackerar partikontor

När det blev känt att Belaid mördats gick en protestvåg över landet mot regeringen som anklagas för att ligga bakom mordet.

Runt 400 tunisier samlades under dagen på gatorna utanför inrikesdepartementet i Tunis, rapporterar Reuters. Demonstranterna skanderade slagord för att visa sin kritik mot regeringen.

– Regeringen måste falla, ropar folksamlingen, enligt Sky News.

Säkerhetsvakter spärrade av området. Regeringspartiet Ennahdas kontor runt om i landet har attackerats under dagen. Enligt Reuters bränner demonstranterna däck och kastar sten mot polisen. Polisen har använt tårgas flera gånger för att skingra folkmassan.

Läget i Tunisien är spänt och under den senaste tiden har flera protester hållits mot regeringens politik som lett till försämrade levnadsförhållanden.

”Är ett hot”

Tunisiens president Moncef Marzouki som träffade Frankrikes president Hollande lämnade återbud till Islamiska konferensen som inleddes i dag. I stället reste han hem till Tunisien. I en kommentar till mordet säger han att mordet på Belaid var ett hot.

– Det är som ett brev som har blivit skickat till oss, som vi vägrar att öppna. Vi sätter oss emot meddelandet och vi kommer att fortsätta med att avmaskera fienderna till revolutionen, säger han i ett uttalande enligt BBC.