Nytt krig hotar i Gaza

Tre döda israeler tvingar fram kraftfullt svar

Tre döda israeler i raketregn från Gaza.

Det kan pressa premiärminister Benjamin Netanyahu att starta ett nytt krig.

Bara två månader återstår till nyval i israel.

Ännu är få detaljer kända om de israeliska dödsfallen. Men det verkar som det var raketer från Gaza som slog ner i ett hyreshus i staden Kiryat Malahi.

Efter gårdagens israeliska lönnmord av Hamas militäre ledare i Gaza, Ahmed al-Jabari, hotade den terrorstämplade organisationen att "öppna helvetets portar" för Israel. Frågan är om man nu inte öppnat dem för sig själva.

Netanyahu kommer att svara på ett mycket kraftfullt sätt. Operationen har redan fått ett namn, Operation Försvarspelare.

Raketer har visserligen regnat ner över Israel i månader. Men attackerna har intensifierats den senaste tiden. I oktober tog Hamas på sig ansvaret för flera raketattacker. Tidigare har man åtminstone officiellt försökt förhindra andra militanta gruppers attacker mot de israeliska gränsstäderna som är Gazas grannar.

Enorm förödelse

Israel har den senaste tiden hotat med kraftfulla åt gärder om raketbeskjutningarna inte upphör.

Hur långt Israel är berett att gå för att stoppa attackerna mot sin egen civilbefolkning fick världen ett bevis på i slutet av december 2008. Då inleddes ett 22 dagar långt markkrig mot Gaza.

Facit av Operation Stålhandske blev närmare 1 500 döda palestinier och en enorm materiell förödelse i den palestinska enklaven. De israeliska förlusterna inskränkte sig till 13 döda.

Även den gången inleddes kriget bara några månader innan Israel gick till val. Om Netanyahu vill försäkra sig om att bli omvald den 22 januari nästa år måste han visa handlingskraft i det explosiva läge som uppstått.

Israels dilemma är att ett nytt fullskaligt krig tveklöst leder till kraftiga internationella fördömanden. Efter kriget 2008-09 var landet under en tid i det närmaste en internationell paria. Man använde ett extremt övervåld mot en långt underlägsen motståndare och en i stort sett helt försvarslös befolkning.

Samma läge som 2008

Kriget löste heller inte problemen. Israel fick lite andrum men rätt snart började raketbeskjutningen av södra Israel igen. Nu är man tillbaka i samma läge som rådde 2008. Ett nytt krig kan ge visst andrum men kommer inte heller att lösa de grundläggande problemen.

Hamas som styr Gaza har på sitt program att utplåna Israel. Även om man legat lågt en längre tid bubblar fiendskapen hela tiden. Den nya situationen i Mellanöstern efter den arabiska våren har förmodligen gett Hamas nytt mod och förnyad energi. Man har slickat sina sår sedan förra kriget.

Mycket tyder på att Hamas numera förfogar över raketer som kan nå Tel Aviv. Hittills har man avstått från att använda dem men vad händer om Israel startar ett nytt markkrig?

Styrka viktiga än fred

Israel kan inte längre räkna med att ha en allierad i Egypten som nu styrs av en president sprungen ur det muslimska brödraskapet. Samma brödraskap som födde Hamas.

Den nya verkligheten gör också ett nytt krig mer riskfyllt för Israel. Vad händer om Egypten aktivt hjälper Hamas? Eller tänk om en folklig vrede i det arabiska grannlandet tvingar regimen att säga upp fredsavtalet med Israel från 1979.

I vanliga ordning är det ändå troligt att Israels behov av att visa styrka väger tyngre än det långsiktiga behovet av fred.