Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Gåtan ”Mannen som föll till jorden” är löst

Uppdaterad 2012-12-23 | Publicerad 2012-12-22

Brittisk polis har identifierat mannen som hittades död för tre månader sedan

Plötsligt en morgon slog en död man ner i trottoaren i den välbärgade Londonförorten.

Nu – tre månader senare – är är mysteriet med ”Mannen som föll till jorden” löst.

Vid 08-tiden den 9:e september vändes allt upp och ner på den stilla tillvaron på Portman Avenue i den Londonförorten East Sheen.

Invånarna vaknade av en död man på trottoaren.

När de först larmade polisen trodde det chockade grannskapet att mannen hade mördats.

– Det trasade sönder vår känsla av att vara immuna mot världen utanförs problem, säger Catherine Lambert, boende på gatan, till AP.

Föll från skyn

Men snart insåg polisen att mannen hade fallit från skyn.

Med hjälp av vittnesuppgifter om att de hört en smäll vid 07.42 drog utredarna slutsatsen att mannen fallit från ett flygplan.

För vid exakt den tiden passerade nämligen ett British Airways-plan över området under sin inflygning till Heathrow.

Troligen hade mannen gömt sig i landningsstället på ett av flygplanen som passerar över samhället under inflygningen till Heathrow, en dryg mil bort, uppgav polisen då.

– Många antar att det finns mycket plats runt landningsställen när de ser dem utfällda, men det är inte ett varmt ställe. Ett flygplans hjul är varma i ungefär en timme eller så efter att det lyft, så om någon försöker gömma sig där fryser personen ihjäl efter ett tag – om den inte redan dött av syrebrist, säger Tony Dixon, redaktör för Airliner World magazine till Sky News.

”Vad rymde han från?”

I en dikt som placerades bland blommorna på platsen där han hittades kallades han ”Mannen som föll till jorden” och under mysteriets gång har det blivit hans namn.

Men trots att det inte rörde sig om mord har känslan i Londonförorten varit dämpade månaderna efter händelsen, skriver AP.

– Jag funderar på vad han rymde ifrån? Vad fick honom att tro att han kunde överleva? Kommer hans familj någonsin få veta vad som hänt honom. Han är en förlorad själ nu, hans mor och far väntar förmodligen på att han ska höra av sig, sa Catherine Lambert till AP i början av december.

Nu är mysteriet löst.

När mannen slog i marken hade han få ägodelar, lite växel och ett sim-kort till en mobiltelefon i fickorna, skriver Daily Mail.

Lösningen: Kvinna i Schweiz

Och det är det sim-kortet som nu lett till att mannen är identifierad.

Ett telefonnummer i kontaktboken ledde till en kvinna i Schweiz som skickat sms till mannen: ”Jag behöver en tjänst”.

Och när polisen fick kontakt med kvinnan visade det sig att hon anställt mannen i sitt hushåll 2010 i Sydafrika, skriver Daily Mail.

Hon beskrev mannens tatuering på underarmen – "ZG" – som visade sig vara hans smeknamn.

Genom henne fick de reda på att mannen sedan 2010 rest genom Afrika och tog sig till Luanda i Angola. Där ska ha tagit sig ombord på British Airways flight 76 mot London.

Polisen kommer i nuläget inte att släppa mannens identitet, skriver Daily Mail.