Stopp för återsända remisser

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-27

Läkare skyldiga skicka patienten vidare till annan vårdgivare

I förra veckan kom rapporter om att sjukhus i Stockholm vägrar ta emot nya patienter.

Remisser skickades tillbaka och köerna växte.

Men nu tvingas sjukhusen att backa. Om sjukhuset inte kan ta emot patienten, måste man ändå hjälpa patienten vidare till en annan vårdgivare.

Vid årsskiftet 2009 skrev Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus skrev vid årsskiftet 2009 på ett nytt treårsavtal. Ett avtal som innebär att sjukhusen tvingas betala om de inte uppfyller vårdgarantin.

Det ledde till att sjukhusen började skicka tillbaka remisser som de inte ansåg sig ha tid med. Men nu är det stopp för det förfarandet. Det bestämdes vid ett möte på måndagskvällen mellan ledningarna för de stora sjukhusen i länet och Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, rapporterar SR Stockholm.

Patienterna fick lida

Patienterna har blivit lidande när läkarna vid sjukhusen har sänt tillbaka dem till husläkaren som skickade remissen. När patienten skickats tillbaka till ruta ett har nämligen väntetiden för patienten blivit ännu längre.

I stället för att sjukhusen skickar tillbaka remisser som de inte hinner ta hand om, måste de nu hjälpa patienten vidare. Läkaren har en skyldighet att kontrollera vart patienten kan få komma på besök inom vårdgarantins 30 dagar och skicka remissen dit i stället.