Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Är det slut med mysljuset nu?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-31

Nyaste LED-lamporna lär vara 90 procent effektivare än halogenlampor.

Det är dags att säga hej då till glödlampan. Och dags att vinka adjö till mysbelysningen också? Inte alls. Så här fixar du mysigaste ljuset med de nya lamporna.

Tidigare var mysfaktorn inte särskilt hög när det gällde lågenergilampor. De gav ett hårt och kallt ljus. Men med tiden har lamporna utvecklats och de finns i flera varma toner.

De nya lamporna kostar lite mer, men i och med energibesparingen så blir det billigare i längden.

– Redan i dag finns det bra produkter som har glödlampans varmvita ljus. Bara för att man tänker energieffektivt behöver inte upplevelsen bli sämre. De nya ljuskällorna har på senaste tiden också fått samma form och sockel som vi är vana vid från glödlamporna, säger Louise Lindström, ljusrådgivare och ljusdesigner på Philips.

Börja redan i affären

Du kan alltså med andra ord behålla dina favoritarmaturer, och måste inte göra dig av med loppisfynd och arvegods.

Däremot kan det vara svårt att hitta den exakta ljusstyrkan och färgtemperatur som man vill ha på lampan, nu när glödlampan som man köpt i 25 år inte längre finns kvar. Så låt det ta tid när du ska köpa nya lampor.

Prova dig fram bland olika typer och olika fabrikat. Börja redan i affären. Titta på hur lampan ser ut när den är tänd, gärna i ett annat rum än där de andra lamporna i butiken lyser.

Det här gäller både för själva ljuskällan och om du vill se hur en armatur ser ut tänd.

Viktoria Hårdstedt

Följ ämnen i artikeln