Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hemmafrun Doris är tyskarnas ideal

Publicerad 2013-07-26

Kvinnor får bidrag för att stanna hemma - men nu är rollfördelningen i förändring

Hos familjen Halm är rollerna klara och tydliga.

Doris tar hand om barnen och lagar mat - maken drar in pengarna.

I Tyskland är fortfarande hemmafrun idealet.

Men kanske inte så länge till.

För Doris, 35, är det helt naturligt att det är hon som är hemma med sönerna Maximilian, 2, och Sebas­tian, fyra månader.

- Kvinnor är mer lämpade att ta hand om barnen, säger hon och verkar inte tycka att det låter det minsta kontroversiellt.

Hon vaggar yngste sonen i famnen. Familjen har tillbringat helgen med att hjälpa till i farföräldrarnas hus och barnen är rätt slut. Pappa Martin går för att lägga dem men Maximilian sträcker hulkande ut händerna mot Doris och ropar mamma.

- Brukar vara jag som lägger barnen, förklarar hon.

Städar varje dag

När paret bildade familj var de rörande eniga om att Doris skulle vara hemma med barnen efter de sex månader av betald föräldraledighet som tyskarna har.

Äldste son­en tillbringar fyra timmar på dagis fyra dagar i veckan. Doris hämtar honom kl 14. Innan dess ska hon hinna städa hela rad­huset, tvätta, handla och förbereda middagen.

- Min man behöver varm mat när han kommer hem från jobbet. Själv klarar han på sin höjd att koka ett ägg. Jag vill att hemmet ska vara tipptopp så jag städar varje dag.

Vill vara nära dagis

Om några år kan Doris tänka sig att börja jobba.

- Men bara deltid. Kanske 20-25 timmar i veckan. Mer klarar jag inte. Jag kommer fortfarande att ha huvud­ansvaret för barn och hem.

Hon hoppas få jobb på något kontor. Kravet är att arbetsplatsen är nära dagis.

- Om något av barnen blir sjuka så måste jag snabbt kunna hämta dem. Jag kan inte begära att min man ska sticka från sitt jobb. Samma sak med barnens läkarbesök, tandläkare och annat. Det ligger på min lott som kvinna att ta hand om sånt.

Varför kan inte din man göra det?

- I teorin kan han det. Men om han sticker tidigt från jobbet kommer arbetsgivaren att fråga om han tagit ut en sem­esterdag. Han kommer att få utstå många tråkningar.

Doris tycker att hon får väldigt positiva reaktioner från omgivningen för att hon är hemma med barnen. Många väninnor och familjer är avundsjuka på henne. Hemmafrun står fortfarande högt i kurs i Tyskland.

Men en förändring är på gång. Framförallt av ekonomiska skäl. Allt färre familjer klarar av att leva på en inkomst. Dor­is man tjänar hyfsat men inte mer på återvinnings­företaget där han jobbar

- Det är tufft, erkänner Doris.

- Vi får försaka en del genom att jag inte jobbar. Nu kör jag en gammal Skoda. Vi går sällan ut och äter middag. Tidigare åkte vi ofta utomlands på semester. Nu stannar vi hemma.

Konservativ delstat

Bayern är en av Tysklands mest konservativa delstater. Regerande kristdemokraterna håller hemmafruidealet högt. Därför har man infört ett vårdnadsbidrag på knappt 1 300 kronor i månaden till kvinnor som stannar hemma med barnen. Men på riksplanet håller bilden på att förändras.

En kraftig utbyggnad av antalet dagisplatser är på gång. Från augusti gäller en ny lag som ska garantera alla en dagisplats från sex månader upp till tre år.

”Kvinnor har usel lön”

Målet kommer dock inte att nås i tid. Många kommuner hävdar att de inte har pengar.

- Ett annat problem är att det inte finns tillräckligt med förskollärare, säger Ruth Busl, politiker som kandiderar till delstats­parlamentet för det nya småpartiet Freie Wähler.

I förorten där hon själv bor finns det tre nya daghem men bara personal till två.

- Yrket tillhör de sämst betalda i Tyskland.

Daghemmen är bara en del av lösningen. Busl vill införa en minimilön.

- I dag är många av kvinnorna uselt betalda. Arbetsgivaren kan sätta hur låga löner som helst. I snitt måste en kvinna jobba tre månader extra för att tjäna lika mycket som en man. För samma jobb.