Senatorn: Ville spy när jag läste Putin

Publicerad 2013-09-12

Vladimir Putin fick New York Times att publicera en rasande debattartikel.

Nu väcker brevet ilska, oro och förvirring i USA.

– Den här texten fick mig att nästan vilja spy, säger den amerikanske senatorn Robert Menendez.

Rysslands president vänder sig direkt till det amerikanska folket angående krisen i Syrien - med en debattartikel i New York Times.

I sitt brev skriver den ryske presidenten att det är alarmerande att det blivit vardagsmat för USA med militära ingripanden vid internationella konflikter.

Nu väcker debattartikeln ilska i USA.

– Den fick mig att nästan vilja spy, säger den demoraktiske senatorn Robert Menendez, som också är ordförande i USA:s utrikesutskott, enligt CNN.

Storm av ilska

Senatorn förklarar sin reaktion med Vladimir Putins bakgrund inom den sovjetkommunistiska säkerhetstjänsten.

– Jag blir orolig när någon som arbetade sig upp genom KGB börjar förklara för oss vad som ligger i vårt nationella intresse och vad som inte är det. Det väcker verkligen frågor, säger han.

Samtidigt har debattartikeln orsakat en sociala medier-storm i USA.

"Ska mannen som gick till militär attack på eget bevåg i Georgien och Tjetjenien säga något om illegala krig utan FN-stöd?", twittrade journalisten John Podhoretz.

"I sitt öppna brev skriver Putin att 'Gud skapade oss alla likvärdiga' - undrar om han glömde bort sina gay- och diskrimineringslagar, twittrade universitetslektorn Kristopher Wells vid universitetet i Alberta.

Även schackspelaren och ryske oppositionspolitikern Garry Kasparov är kritisk mot tidningen.

– Patetiskt av New York Times att förse Putin med en plattform för sin nedlåtande propaganda. Putin som föreläser om fred och internationell lag! skriver han på Twitter.

Skyller på rebellerna

I sitt brev pekar Vladimir Putin ut rebellerna, och inte Assad-regimen, som ansvariga för kemvapenattacken utanför Damaskus den 21 augusti.

"Rapporter om att rebellerna förbereder ytterligare en attack, den här gången mot Israel, kan inte ignoreras", skriver han.

Han varnar för att ett USA-lett ingripande, utan stöd i FN, skulle innebära att konflikten sprids utanför Syriens gränser och att man släpper lös en terrorvåg.

Samtidigt har USA börjat skicka vapen till rebellerna i Syrien, skriver Washington Post. Leverenserna ska ha pågått i två veckor, enligt tidningens källor.

CIA vill inte kommentera uppgifterna, skriver TT.