Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Börsbolag ska tvingas kvotera in kvinnor i styrelser

Publicerad 2013-11-21

Folkpartiets Cecilia Wikström tycker inte kvotering är rätt väg att gå

I helgen slog Folkpartiet fast att jämställdheten ska bli en av partiets främsta valfrågor.

Men i EU-parlamentet röstade partiets representant nej till att kvotera in kvinnor i de största börsbolagens styrelser.

– Det är en papperstiger som inte får någon betydelse för jämställdheten, säger Cecilia Wikström (FP).

En majoritet av ledamöterna i parlamentet sa ja till att kvotera in kvinnor i de största europeiska börsbolagens styrelser.

Den svenska parlamentarikergruppen var dock splittrad. Socialdemokraterna röstade ja till kvoteringen – medan bland annat FP, M och Piratpartiet enligt uppgifter till Aftonbladet sa nej.

Folkpartiets Cecilia Wikström var en av dem som ville förkasta förslaget.

– Det här känns som en jättestor plakatfråga som i själva verket inte kommer att betyda någonting alls för jämställdheten, säger hon.

– Det är med så liten trovärdighet som Europas institutioner gör det här. EU-kommissionen består av 9 kvinnor och 19 män, parlamentet av 70 procent män.

"Vill ha jämställdhet på riktigt"

Cecilia Wikström menar att hennes eget ställningstagande rimmar mycket väl med Folkpartiets åsikter. Så sent som den gångna helgen slog partiledaren Jan Björklund fast att jämställdheten, skolan och jobben nu ska vara FP:s främsta profilfrågor.

– Jag vill att fler män ska vara där barn, sjuka och gamla är och fler kvinnor där makten, pengarna och lagstiftningen är. Då har man jämställdhet på riktigt. Det här är en papperstiger som inte kommer att få någon betydelse alls.

I stället för att tvångskvotera in kvinnor i de största europeiska börsbolagens styrelser hade Cecilia Wikström velat se andra åtgärder. Bland annat att tvinga alla företag att redogöra för sammansättningen av sina styrelser i sina årsredovisningar. Och vid könsobalans också tvingas förklara sig.

– Då skulle de få skämmas lite. Den rapport som parlamentet nu antagit älskas i länder där jämställdheten är ett skämt. Där behöver man den typen av symboler.

Ulvskog: halva befolkningen illa representerad

Men Marita Ulvskog, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna som röstade ja till kvoteringen, håller inte alls med.

– Jag tror att det är bra i stora börsföretag, där man hanterar stora pengar och beslut, att man har en bra blandning av ledamöternas bakgrund. Det är orimligt att ena halvan av befolkningen är så illa representerad, säger hon.

Ulvskog hade önskat att också den svenska regeringen agerat i kvoteringsfrågan.

– Det är synd att EU måste fatta beslutet. Det hade varit väldigt bra om den svenska regeringen hade gjort det så att vi hade kunnat vara en förebild för andra länder i Europa.

Kvoteringsrapporten kom från EU-kommissionen. När den blir verklighet är oklart, i nästa steg ska den behandlas av EU:s medlemsländer.