Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

S miljardsatsar på vuxenutbildning

Publicerad 2014-04-23

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas (S) ekonomisk-politiska talesperson.

Socialdemokraterna vill satsa 2,5 miljarder på ett kunskapslyft med utbildningskontrakt för unga och fler platser på komvux, yrkesvux och yrkeshögskolan.

Förslaget finns i vårbudgetmotionen som presenteras senast nästa vecka.

– Vi ser att vi har en alldeles för hög arbetslöshet, särskilt bland personer som inte har gymnasiekompetens, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (S).

Socialdemokraterna har spridit ut förslagen ur sin vårbudgetmotion, som ska presenteras i sin helhet senast den 30 april.

Man har aviserat satsningar för obligatorisk gymnasieskola upp till 18 års ålder, stärkt sjukvård över landet och ökad andel platser på barnmorskeutbildningen. Men också sänkt skatt för pensionärer med cirka 50 kronor i månaden från nästa år, vilket partiet presenterade redan för ett par år sedan.

Och i dag presenterades alltså ännu ett förslag – att ge fler gymnasiekompetens.

– Det handlar om att rusta människor att kunna ta de jobb som finns i dag och som kommer att finnas i framtiden, säger Magdalena Andersson om det nya kunskapslyftet.

"Goda effekter"

Beskedet från Socialdemokraternas finansministerkandidat likar det kunskapslyft som genomfördes på 1990-talet.

Magdalena Andersson menar att erfarenheterna från tidigare försök är goda och att studier visat att det gett människor som genomgått utbildningarna stora inkomstökningar över tid. Särskilt framhåller hon att lågutbildade kvinnor med barn gynnats.

I dagens förslag tar man fram 30 000 platser i komvux, yrkesvux och yrkeshögskolan. De ska främst gå till ungdomar i form av utbildningskontrakt för dem som saknar gymnasiekompetens och också till gymnasiestudier för personer som i dag står långt i från arbetsmarknaden. Dessutom ska 5 000 platser vikas till andra utöver de prioriterade grupperna. Det kan handla om människor som har jobb men som vill förkovra sig och stärka sin utbildning inför framtiden.

Skrotar regeringsreformer

Satsningen kostar 2,5 miljarder per år och ska betalas med att man skrotar regeringens reformer med sänkta arbetsgivaravgifter för unga och halverad restaurangmoms.

– Det handlar om att ta bort de dyra och ineffektiva nedsättningar som regeringen har gjort, med subventioneringar av enskilda branscher och som inte haft den effekt regeringen hoppats på, säger Andersson.

– Vi vill använda de pengarna på ett mer effektivt sätt för att få upp sysselsättningen och ned arbetslösheten.

Förslaget är en del i Socialdemokraternas målsättning om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Man har tidigare presenterat en vilja att stärka vuxenutbildningen, men nu utökar man antalet platser ytterligare.

Carl B Hamilton, Folkpartiets ekonomiska talesperson, var snabb att kommentera S budgetutspel.

Han ger det överlag tummen upp, men menar att det saknas särskilda satsningar för ungdomar från andra länder som kommit in i det svenska skolsystemet sent.

– S talar aldrig om att det också behövs särskilda insatser för utlandsfödda. Jag tror det beror på att de har beröringsångest gentemot Sverigedemokraterna, säger han.

"Ökar lärarbristen"

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är positiv till S förslag. Hon menar att det finns många brister på skolans område som måste åtgärdas.

Men hon höjer ett varningens finger för att förslaget i sig ökar lärarkrisen.

– Det är ett jättebra förslag men måste mötas med satsningar på att öka lärarnas löner och jobbets attraktivitet, så att vi får människor som vill bli lärare. Bara det här förslaget i sig ökar lärarbristen med 1300 personer, säger hon.