Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Mörkade innehållet i boken för hustrun

Publicerad 2014-04-25

Nu kommer förre moderatledaren Ulf Adelsohns memoarer.

Men hustrun fick inte läsa ett av kapitlen i förväg.

- Jag ville inte att hon skulle hamna i en besvärlig situation. Hon sitter i regeringen och då ska hon inte läsa vad jag skrivit om dem.

Det är snart trettio år sedan som Ulf Adelsohn slutade som partiledare för moderaterna och efterträddes av Carl Bildt. Men memoaterna ”Med liv och lust” handlar inte bara om politik.

Varför har du skrivit den här boken?

– Delvis på grund av tillfälligheter. Det var Bohusläns museum som ville att jag skulle skriva om en resa till Bohuslän när jag var ung. Då sade ett av mina barn att det kunde väl bli en del av mina memoarer. Familjen uppmuntrade mig och sade, skriv. Sedan började jag skriva en släkthistoria för det kunde ju vara roligt för familjen att ha. Så startade det.

Hur lång tid har det tagit?

– Ett år.

Vad vill du berätta med din bok?

– Jag har varit med i svenskt samhällsliv på centrala positioner i femtio år. Det är en slags nutidshistoria ur mitt perspektiv.

Det är andra gången du kommer ut med dina memoarer? 1987 kom ”Partiledare, dagbok 1981-86”.

- Nej, det förra var en ren dagbok från tiden som partiledare. Den innehåller ögonblicksbilder, ingenting om barndom, bakgrund, släkt eller striderna i Stadshuset. Jag har inte upprepat något av det i den här boken, utom möjligen något citat.

Din fru, kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M), har inte fått läsa ett kapitel i den här boken. Det handlar om de nya Moderaterna. Varför fick hon inte läsa det?

– Jag ville inte att hon skulle ha hamnat i en besvärlig situation. Hon sitter i den här regeringen och då ska hon inte läsa vad jag skrivit om dem. Då skulle de ju kunna säga att hon borde stoppat, eller förhindrat eller lagt till, eller vad de nu kunde tycka.

Din bok presenterades i Stockholms stadshus. Varför valde du den lokalen?

– Det var finansborgarrådet Sten Nordin (M) som, sedan han förstått att jag skrivit så mycket om tiden i Stadshuset, föreslog att jag skulle släppa boken här.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Som alla andra längtar jag till sommaren. Och till Bohuslän och havet. Och efter det nya lilla barnbarnet som är på gång.