Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Iran: ”Vi behöver inga kärnvapen”

Publicerad 2013-09-24

Inför mötet i FN:s generalförsamling vägrade Irans president träffa Barack Obama.

I talarstolen sa Hassan Rohani att landet inte behöver några kärnvapen – och fördömde samtidigt USA:s drönarattacker.

FN-mötet i generalförsamlingen var bäddat för ett historiskt möte mellan USA:s president Barack Obama och Irans president Hassan Rohani.

Sedan Rohani tillträdde som president har relationerna mellan de gamla ärkefienderna mjukats upp och många bedömare talar om ett töväder. Rohani anses mer benägen att söka relationer med väst och enligt nyhetsbyrån AP har han och Barack Obama brevväxlat under den senaste tiden.

"För komplicerat"

Inför det veckolånga mötet i FN:s generalförsamling har USA erbjudit sig att arrangera ett möte mellan Obama och Rohani.

Men enligt en myndighetskälla till nyhetsbyrån AP är ett möte "för komplicerat för Iran".

– Vi har offentligt och privat sagt att vi är öppna för att ha en diskussion med Iran vid sidan av generalförsamlingen - informella diskussioner och inte ett bilateralt möte. Det visade sig vara för komplicerat för Iran just nu, säger källan.

"Vi utgör inte något hot"

Under tisdagsnatten, svensk tid, höll Rohani sitt anförande för generalförsamlingen. Han fördömde då USA:s sanktioner mot Iran och USA:s drönarattacker mot oskyldiga människor. Han sa även att kärnvapen eller andra massförstörelsevapen inte har någon plats i Irans säkerhetsstrategi.

– Vi utgör absolut inget hot mot världen, sa han.

Rohani är även villig att inleda internationella samtal om sitt energiprogram.