Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Merkel mot rekordseger

Uppdaterad 2013-09-23 | Publicerad 2013-09-22

Förbundskansler Angela Merkel satte allt och alla på plats med en kristdemokratisk storseger i Tyskland.

Rekordsiffrorna var till och med nära en egen majoritet, utan koalition.

Kanslerns popularitet har genomsyrat hela valkampanjen och betalade sig också på söndagen. Vallokalsundersökningar i tysk tv gav "unionen" – kristdemokratiska CDU och dess bayerska systerparti CSU – totalt runt 42 procent av rösterna. Det är drygt 8 procentenheter mer än senast och partiets bästa valinsats sedan 1990.

– Ett superresultat, log Merkel brett på valvakan i Berlin där hon bejublades som på en fotbollsmatch.

– Det har varit en valkamp där alla gett allt man kan ge och kämpat. Unionen kommer de närmaste fyra åren att göra allt vi kan för att stärka Tyskland. Tack igen, detta har vi gjort jättebra, sade Merkel.

Egen majoritet?

Vid 22-tiden på söndagskvällen var slutresultatet ännu inte klart. De senaste prognoserna tydde dock på att CDU/CSU nästan skulle få egen majoritet i förbundsdagen, i så fall för första gången sedan 1957. Några futtiga mandat saknades emellertid för att kristdemokraternas ledamöter skulle bli fler än den samlade skaran från socialdemokratiska SPD, De gröna och Vänstern.

Fler partier än så tycktes det inte bli i förbundsdagen. Nybildade eurokritikerna Alternative für Deutschland låg i såväl vallokalsundersökningar som prognoser strax under femprocentsspärren – precis som liberala FDP.

FDP-fiasko

För de sistnämnda var resultatet rena katastrofen. Partiet har suttit i regeringen sedan 2009 och i förbundsdagen sedan andra världskriget.

– Det är inte så mycket till valvaka, det verkar som det är över redan. Det är väldigt dyster stämning och det har varit mycket chockartat, sade svenske EU-parlamentsledamoten Olle Schmidt (FP) i telefon till TT från FDP-lägret.

– Jag kommer att ta det politiska ansvaret. Det här är den bittraste, mest ledsamma dagen i FDP:s historia, sade i sin tur partiledaren Philipp Rösler.

”Oerhörd seger”

För förbundskanslern var resultatet en stor personlig seger. Att CDU/CSU ens skulle snudda vid möjligheten till en egen majoritet hade knappast någon analytiker gissat på förhand. Nu går Merkel stärkt in i de regeringsförhandlingar som sannolikt väntar med SPD.

"Angela Merkel har spelat en viktig roll i den europeiska krishanteringen och jag ser fram emot att fortsätta det nära samarbete som vi haft under alla år, främst inom EU-samarbetet men också på det ekonomiska området och i synen på en jobbskapande politik", löd gratulationen från statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på söndagskvällen.

TT