Så spionerar ryska fartyg på Sverige

Publicerad 2013-09-21

Ryska spionfartyget Fjodor Golovin har de senaste veckan synts i närheten av svenska vattnen.

Fartyget skuggade en internationell marinövning och kört i vattnen mellan Öland och Gotland.

– Det var mer vanligt att man under Kalla kriget gick upp där, säger Jan Thörnqvist, marininspektör och konteramiral till Aftonbladet.

I elva dygn har det ryska fartyget följt efter den internationella marinövningen Northern Coasts.

Sverige är värd för övningen där 14 nationer från EU och Nato deltar.

Totalt deltog 35 fartyg, nära 3000 soldater och sjömän samt ett tiotal helikoptrar och flygplan.

Signalspanar

När övningen inleddes den 9 september fanns det ryska fartyget i vattnen vid Hanöbukten. Och i takt med att övningsområdet flyttade norrut från Blekinge och södra Östersjön följde Fjodor Golovin med. Det ryska fartyget gick upp i de internationella vattnen mellan Öland och Gotland, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är första gången på bra länge man ser detta. Det var mer vanligt att man under Kalla kriget gick upp där, säger Jan Thörnqvist.

I veckan har fartyget synts utanför Östergötland, Sörmland och Gotska sandön. Fjodor Golovin är ett signalspaningsfartyg som till vardags ligger positionerad omkring Östersjön.

– Det spanar på radar- och radiosändning och möjligen undervattenssändning om man har akustiska signaler i går. Man kan även spana på signaler från land. Det finns en hel palett med signaltrafik från olika slag som man är intresserade av, säger Jan Thörnqvist.

”Naturligt ställe”

De svenska vattnen kränktes aldrig av Fjodor Golovin, men fartygets närvaro har rönt stor uppmärksamhet bland övningsdeltagarna:

– Det ryska rekognosceringsfartyget seglade längs Sveriges kust, mellan svenska fastlandet och Gotland och betedde sig på ett sätt som vi inte sett sedan det kalla kriget, säger Eero Rebo, biträdande estnisk stabschef till Svenska Dagbladet.

– Marinens uppgift är att övervaka omgivande farvatten i Östersjön. Vi har kontroll på vad som händer och har resurser för att identifiera den här typen av fartyg.

Den svenska militären menar dock att Fjodor Golovins närvaro nära Sverige i Östersjön inte är särskilt dramatiskt – alla länder i området signalspanar.

– Det är inget konstigt i sig, och det har varit en stor övning i det här området. Man vill signalspana och då är det ett naturligt ställe att befinna sig på, säger Jan Thörnqvist.

”Svarar med samma mynt”

Svenska signalspaningsfartyget Orion ligger obeväpnat och oftast i de internationella vattnen utanför Kaliningrad.

– Ryssland har påpekat att Sverige är väl offensiva i sin signalspaning. De svarar nu med samma mynt. Sovjet hade i Östersjöflottan tre stora signalspaningsfartyg medan Ryssland gick ner till ett. Nu är ryssarna tillbaka med två fartyg och är snart uppe på den sovjetiska nivån med alla tre fartygen igång, säger en källa med insyn i underrättelseinhämtning till SvD.

Övningarna Northerns Coasts avslutades i går och Fjodor Golovin ska då ha vänt kursen söderut, samma väg som hon kommit.