Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Ställer krav på förskolegaranti

Publicerad 2013-10-01

Miljöpartiet flörtar med föräldrar i svaret på regeringens höstbudget

Miljöpartiet flörtar med stressade småbarnsför­äldrar i sin skuggbudget.

Med en nationell förskole­garanti.

- När barnen inte får en plats i tid skapar det en enorm stress för föräldrarna som inte kan planera sina liv, säger språk­röret Gustav Fridolin.

Satsar på familjenMiljöpartiet kommer i sin skuggbudget att lägga 160 miljoner kronor på en nationell förskolegaranti. ”När föräldraledigheten ­börjar närma sig sitt slut vet många föräldrar fortfarande inte om de kan börja ­jobba eller hur de ska lösa det annars”, säger Gustav Fridolin, som själv är pappa till dottern Charlie.

I veckan presenterar ­Miljöpartiet sitt svar på ­regeringens höstbudget. Aftonbladet kan i dag avslöja­ att en nationell förskolegaranti kommer att finnas med.

Före sommaren presenterades en utredning i frågan, beställd av regeringen. Den slog fast att 36 kommuner i Sverige troligen inte kan leva upp till skollagen som säger att barn ska ­erbjudas en förskoleplats senast fyra månader efter att föräldrarna ansökt. ­Cirka 3 000 barn får vänta för länge varje år.

’Skapar en stress’

I sin skuggbudget lägger MP nu 160 miljoner kronor över fyra år för att sätta upp ett garantisystem där krav ställs på alla kommuner och privata utförare att ­erbjuda platser.

- När föräldraledigheten börjar närma sig sitt slut vet många föräldrar fortfarande inte om de kan börja ­jobba eller hur de ska lösa det annars. Det skapar så klart en väldig stress när de i stället borde njuta av tiden med barnen, säger Gustav Fridolin (MP).

De kommuner eller ­privata utförare som inte erbjuder plats i tid ska ­enligt MP:s förslag tvingas betala väntepenning till föräldrarna, som motsvarar föräldrapenningen.

De gröna vill dessutom att garantin ska innefatta barn som redan går på förskolan. Då ska föräldrarna få ersättning om barnen tvingas vara hemma på planeringsdagar utan att förskolan gett ett skäligt erbjudande om en ersättningsplats.

- Är du ensamstående förälder och jobbar som timvikarie, då är det svårt att veta hur man ska klara den planeringsdag som ­dyker upp, säger Fridolin.

’Typiskt för Alliansen’

Den utredning som ­regeringen beställde ­bereds just nu på regeringskansliet. Men enligt Fridolin kanske det inte blir ­något av den.

- Det här är ingenting man borde träta om politiskt. Men det är typiskt för Alliansregeringens arbetslinje. Det handlar mycket om krav men inte lika mycket om att det ska gå att kombinera arbetsliv med fungerande föräldraskap.