Reinfeldt sågas – av sin egen ex-minister

Publicerad 2014-01-14

I går vaknade Alliansen upp till nya skräcksiffror i Aftonbladet/United Minds opinionsundersökning.

I dag vaknar de upp till svidande kritik – från de egna leden.

– Regeringen har kört fast, säger förre försvarsministern Mikael Odenberg (M) i en intervju med DI.

Gapet mellan Alliansen och de rödgröna är det största sedan Aftonbladet/United Minds inledde sina mätningar 2009.

Kritiken mot regeringen har länge varit hård – och nu kommer den även från de egna leden.

I en intervju med Dagens Industri under den pågående Folk och Försvar-konferensen, kritiserar förre försvarsministern Mikael Odenberg bland annat statsminister Fredrik Reinfeldts (M) och försvarsminister Karin Enströms (M) försvarspolitik.

”En lätt skönmålning”, kallar han Reinfeldts försök att tona ned bilden av ett försvar i kris.

”Så uppenbart att det är pinsamt”

– Den är naturlig från en statsminister åtta månader före ett val, men fråga Riksrevisionen vad de säger om det svenska försvaret. Vi får ut väldigt lite för de 40 miljarder kronor som vi lägger in, säger Odenberg, som blev försvarsminister efter Allianssegern 2006, men avgick redan året därpå i protest mot de besparingar inom försvaret som finansdepartementet och Anders Borg drev igenom.

– Det är så uppenbart att jag har fått rätt så det är pinsamt. Tyvärr, säger Odenberg,i dag generaldirektör för Svenska Kraftnät, till DI.

Men det är inte bara försvarspolitiken som Mikael Odenberg kritiserar. Han var själv med i den grupp inom Moderaterna som lade om partiets ekonomiska politik efter katastrofvalet 2002, men nu tycker han att Fredrik Reinfeldt begår samma misstag som Göran Persson inför valet 2006.

”Bra slagläge för S”

– Problemet är att man har kört fast. Väljarna undrar: nu då? Ibland kan jag få en déjà vu-känsla från 2006 med en regering som säger att den ser ljuset i tunneln, och en opposition som säger att vi inte har adresserat de viktiga samhällsproblemen. Det är lite så nu, fast tvärtom. Och det är inte lätt att ändra på den bilden.

DI: Det låter som om du tror att det blir regeringsskifte.

– Ja, så känns det i dag. Det är klart att Socialdemokraterna har ett bra slagläge.

ANNONS