”Världens bästa utbud av second hand och skor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-18

Det är ingen myt att svenskar har en överlägsen förmåga att klä sig snyggt, något som man direkt får bekräftat om man tar sig utanför landets gränser. Här delar stockholmarna med sig av sina bästa modetips.

Sara, 27, på Götgatan i Stockholm: ”London är världens bästa shoppingstad”

Sara, 27, i Götgatsbacken i Stockholm:

Vad har du på dig?

- Jackan är av märket Pimpinette . Jag tror att den är från förra hösten, jag fick den när jag plåtade deras förra kollektion. Den är 100 % ylle och jättevarm. Med den stora kapuschongen har den varit helt oumbärlig i höstrusket. En lång, stickad kofta av kimonomodell från Nakkna . Helt fantastisk passform, perfekt att ha över klänningen och under jackan. Vidare har jag en naturfärgad, 90-talsinspirerad klänning från H&M , figursydd med långa ärmar. Skorna är ett par Dr Martin’s som är galet tåliga och nog kommer hänga med i många år. Jag hade inga på 90-talet, annars hade jag nog tagit fram dem nu istället för att köpa nya.

Beskriv din stil.

- Jag är ingen modeslav, men plockar vissa delar ur de trender som råder. Jag tycker att det är roligast att leta saker second hand, för det är där man kan hitta de där speciella detaljerna. Min vardagsstil nu på hösten är någon form av kroppsnära klänning, oversize kofta och grova skor.

Vilket plagg köper du om och om igen?

- Den perfekta klänningen i fodralstil som både är snygg och avslappnad.

Butik där du alltid hittar någonting?

- Second hand och samlingsbutiker för märkeskläder, som typ Stadsmissionen och Weekday .

Det bästa vintagefyndet?

- Svarta, grova mormorskängor som jag fick av en kompis, och som hon hade köpt i en charity shop i London. De gick tyvärr sönder nu i höst. Mitt senaste fynd är en smårutig, kort jacka som ser ut som en stor 30-talskavaj, fast tjockare. Den hittade jag på Myrorna på Hötorget.

Vilket är ditt sämsta köp?

- De sämsta köpen har nog tyvärr varit från Tjallamalla . Det är dessa hemmasydda småmärken som inte ens håller en tvätt eller en enda användning. Det är synd, för jag gillar verkligen Tjallamalla som konceptbutik.

Vilken accessoar gillar du bäst?

- Någonting på huvudet, typ basker eller huva.

Världens bästa shoppingstad?

- London, där finns världens bästa utbud av second hand och skor.

Vilken är den roligaste trenden just nu?

- Finanskrisen och miljötänket. Jag tror att det kommer föra något intressant med sig, att modeskaparna kommer att bli tvungna att vara kreativa och tänka i nya banor. Man har ju redan nu börjat prata om recessionistamodet, men jag tror att man framöver i ännu större utsträckning kommer att satsa på att skapa kläder som håller i flera säsonger. Det vill säga tvärtemot så som det har varit de senaste åren.

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

2008-12-05

ANNONS