Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Tåget satt fast i över fem timmar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-10

"Här finns varken mat eller vatten"

640 personer satt över fem timmar i ett tåg som fastnat utanför Linköping.

– Vi har ingen mat, inget vatten, toaletterna fungerar inte och det är fruktansvärt varmt, berättade Eva Andersson – resenär på tåget som stått stilla i drygt fyra timmar.

Hon är på väg ner till Nybro utanför Kalmar och borde egentligen snart varit framme.

I stället sitter hon – tillsammans med 640 andra passagerare – på en åker strax utanför Linköping.

– Strax innan vi kom ner till Linköping slocknade allt – och här står vi. Nu har vi varit här i över fyra timmar, säger hon.

"Toaletterna funkar inte"

Omständigheterna beskriver hon som långtifrån bra:

– Det är fruktansvärt varmt, toaletterna funkar inte och här finns varken mat eller vatten. Det är som att sitta i en bakugn.

– De lovar hela tiden att tåget ska gå. Först om fem minuter, sedan en kvart. Så sa de klockan sju, klockan åtta – men vi har fortfarande inte rullat.

Har de sagt vad som är fel?

– De har sagt att det är ledningen det är fel på. Tågen på den andra banhalvan åker förbi, men vi står där vi står. Och det kommer inget evakueringståg som tar oss härifrån.

– Med jämna mellanrum låser de alla dörrar för att ingen ska hoppa av. Egentligen får ingen lämna tåget, men folk har gått av ändå. De går uppmot vägarna för att få lift härifrån.

Snålt med mat – och omtanke

Eva Andersson säger att de "känner sig lite övergivna".

– Ingen bryr sig. Vi fick ta en dricka, men en gammal farbror råkade ta en drickbar youghurt – och fick betala. Annars säljer de bara gamla mackor till oss. Men kortbetalning funkar inte, så har man inte några kontanter så är det kört.

Aftonbladet.se har sökt SJ för kommentar utan resultat.