"Många här är ledsna nu"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-05

De svenska turisterna väljer poolen framför havet. Från vänster Anna Parve, Alice Askerstrand, Ida Sandblom. Filip Sandblom, Maria Sandblom och Tommy Magnusson.

Femåriga Ida vill aldrig mer bada i havet.

Hon såg pappa försöka rädda livet på Moa Bergman.

– Ida har tagit det jättehårt, säger pappa Tommy Magnusson.

Dagen efter olyckan, när 11-åriga Moa Bergman dödades av en brännmanet, är Klong Dao Beach nästan folktom. De svenska turisterna badar vid hotellpoolerna i stället.

– Många är ledsna i dag, säger Tommy Magnusson, som är brandman på Ekerö.

Barnen tittade på

I torsdags deltog han intensivt i hjälparbetet. När Moa dragits upp ur vattnet satte Tommy och en manlig ambulanssjuksköterska från Strängnäs igång med hjärt- och lungräddning.

– Efter några minuter kom andningen igång i en halv minut. Men sedan andades hon inte mer, berättar Tommy.

Under räddningsarbetet på stranden stod Tommys dotter Ida, 5, och sonen Filip, 8, och tittade på.

– Ida har tagit det jättehårt, hon har mått väldigt dåligt och pratat mycket om det. Hon frågar hur föräldrarna känner sig utan sitt barn och säger att ”nu kommer Moa aldrig att få träffa sina kompisar igen”.

Ställer frågor

Hela torsdagkvällen ställde Ida frågor och på fredagmorgonen handlade hennes första ord om Moa. På natten hade hon mardrömmar.

– När man är fem, sex år tror man att man är odödlig och ska leva för evigt. Ida tycker att det som hänt ”inte är rättvist”, berättar Tommy.

Men han är glad att hon pratar. Storebror Filip, 8, ställer också frågor, fast inte lika många.

– Det behöver inte vara positivt att man inte pratar. Jag vill att Ida pratar så mycket som möjligt om det här. Men om hon inte slutar när vi kommer hem så får vi kanske ta kontakt med Astrid Lindgrens sjukhus, säger Tommy Magnusson.