Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Reinfeldt borde kosta på sig ett leende”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-16

Retorikexpert Katti Sandberg betygsätter partiledarnas insatser efter dagens debatt

Mona Sahlin framstod som en trött trotjänare och Fredrik Reinfeldt pratade över våra huvuden.

Det är retorikexperten Katti Sandbergs dom efter dagens partiledardebatt.

Vem vann?

– Maud Olofsson, hon visar känsla, säger Katti Sandberg.

De var tillbaka från semestern och skulle rivstarta politikåret 2008 med en engagerad debatt i Sveriges riksdag. Det gick sådär. Retorikexpert Katti Sandberg följde debatten för aftonbladet.se:s räkning och ger ingen av partiledarna högsta betyg. Däremot är det gott om ettor och tvåor.

Statsminister Fredrik Reinfeldt lyckades trots de låga opinionssiffrorna inte väcka större entusiasm för regeringens politik, enligt Sandberg.

– Han behöver lite mer geist. Där tror jag att hans statsmannakavajen döljer lite av engagemanget. Han har en mantel han måste axla och det hindrar honom.

Krångliga resonemang

– Hans inledningsanförande var mest förbryllande. Det var mer en innehållsförteckning över vad dagens debatt skulle handla om. Om man inte är insatt i politiken var hans resonemang ganska krångliga. För mig som vanlig medborgare pratade han nog lite över mitt huvud.

Statsministern får ofta kritik för att han är för stel och bjuder för lite på sig själv. Dagens insats gjorde inte saken bättre, enligt Sandberg.

– Han verkar lite hämmad. De gånger när han skrattar och ler så blir han en annan person. Det borde han kosta på sig lite mer. När han spricker upp i ett leende så skapar han en relation till mig som tittar. Han gjorde ingen klockren insats.

Mer nöjd är Sandberg med allianskollegan Jan Björklund (fp). Enligt henne var han dagens mest skickliga retoriker.

– Jag tyckte om höjdhoppsmetaforen när han diskuterade skolfrågan och där han talade om ribban som oppositionen ville förbjuda. Sedan så tyckte jag att han var nyanserad och inte så tvärsäker. Han försöker inte dölja problemen utan erkände att regeringspartierna inte är överens om allt.

Centerledaren Maud Olofsson klarade sig också bra i retorikerns ögon.

– Oavsett vad man tycker om henne så kan man inte klaga på att hon visar känslor. Hon varier sin röst och har ett bra kroppsspråk och mimik. Hon är konkret. Hon pratar om barn, barnbarn, mormor och ”hemma hos mig.” Det blir påtagligt vad politik handlar om.

Dålig publikkontakt

Kristdemokraternas Göran Hägglund var däremot inte i form.

– Hans huvudanförande var slätstruket, lite introvert med dålig publikkontakt. Han var mångordig och lite trevande. Han verkade inte riktigt på g, säger Katti Sandberg.

Oppositionens partiledare beskriver hon som ”den trötta, den trevliga och den temperamentsfulla.”

– S-ledaren Mona Sahlin känns som en trött trotjänare. Det är som ett maratonlopp, hon bara mal på. Hon skulle behöva visa lite mer geist.

– Den trevliga är Lars Ohly. Nu har man ju läst om hur han med hjälp av pr-konsulter ska bli gladare. Det koncentrerade han sig mycket på, till exempel när han hälsade alla välkomna tillbaka från semestern, säger Sandberg.

– Men i sitt huvudanförande blev han mer idignerad och höll sig till klasskampsretoriken. Han blev lite onyanserad i sin kritik av alliansen och det skapar inte trovärdighet.

Bland oppositionspartierna tycker Sandberg att miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand klarade sig bäst.

– Hon visade temperament. Det osade nästan katt mellan henne och Maud Olofsson när de diskuterade miljöpolitiken. Hon visade ett otroligt patos och hade inte långt till tårarna vid något tillfälle.