Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Allt du behöver veta om ansökan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-15

Läs hela chatten med VHS.

Linda säger: Hej, vad skall man göra ifall tidigare betyg inte finns längre. Kan man söka ändå?

Moderator säger: Hej Linda! självklart kan du söka. Är det gymnasiebetygen som fattas kan du kontakta din skola och se om betygen finns kvar i arkiven, du kan även kontakta stadsarkivet i din stad eller kommunarkivet.

Isabelle säger: Hej! Vilken utbildning anser du vara bäst att satsa på; Ekonomi eller juridik, vad gäller arbetsmarknadsutsikter om 5 år?

Moderator säger: Hej Isabelle! Det är egentligen ingen fråga för oss på VHS, men vill du ha mer information om arbetsmarknadsläget så finns det på SCB:s hemsida eller på studera.nu.

Moderator säger: Hej Evelina! Din första fråga: vill du läsa till en examen kan du lägga ihop fristående kurser som du söker vartefter, så länge du uppfyller examenskraven. Du hittar mer info på studera.nu.

Moderator säger: Din andra fråga: Sammanlagt kan du bli antagen till 45 hp/termin, oavsett vilken typ av kurser du söker eller var.

evelina1987 säger: Har hört att man kan lägga ihop sitt eget program med kurser. Hur går man isf till väga när man söker? Söker man de kurser man vill läsa varje termin eller? Sedan, kan man läsa några kurser vid en högskola/universitet, och samtidigt läsa en distanskurs vid en annan högskola/universitet? MvH

Taina säger: Varför får man reda på om man blivit antagen till utbildning så sent som i slutet av juli? Det betyder ju att man bara har ca en halv månad på sig att söka boende??

Moderator säger: Hej Taina! Det är en avvägning mellan att kunna söka så sent som möjligt och ändå ha tid att handlägga ansökningarna innan beskeden ska skickas ut. Då blir situationen så här.

Merry säger: Jag skulle vilja söka till högskoleingenjör (öppen ingång) i Linköping universitet men just detta program fanns inte med på listan (Alla andra högskoleingenjörs utbildningar fanns med utan detta)

Moderator säger: Hej Merry! Det verkar inte som att den utbildningen startar i Linköping till hösten. Ta gärna kontakt direkt med universitetet och fråga.

Nicklas säger: Hej! Jag har tänkt söka personalvetarprogrammet till hösten och jag undrar hur jobbmöjligheterna ser ut efteråt? Finns stor utvecklingspotential i dem yrkena?

Moderator säger: Hej Nicklas! Det är svårt för oss på VHS att svara på, vänd dig gärna till en studievägledare. Det finns på alla gymnasium och högskolor, samt på www.vagledningsinfo.se

Lama säger: Hej jag är väldigt intresserad av något som har med design att göra. Men jag är inte säker på om mina betyg räcker till för att söka till exempelvis arkitektlinjen. Jag har sökt till inredningsarkitekt i växsjö och även grafisk design och kommunikation i norrköping. Finns det möljligen några andra liknande utbildningsprogram som jag kan söka till, med tanke på mina betyg?

Moderator säger: Hej Lama! Du kan söka rätt på andra utbildningar på studera.nu genom fritextsökningen, under fliken Hitta utbildning. Följ den här länken: https://www.studera.nu/aw/freeTextSearch.do

Moderator säger: Statistik över lägsta antagningspoäng finns på www.vhs.se/statistik. När man tittar på sådan statistik ska man tänka på att den förändras år till år beroende på vilka som söker.

Ulf säger: vart hittar jag distanskurser i fysik, kemi, biologi som jag kan använda till min lärare examen. jag behöver 30 poäng i varje ämne.

Moderator säger: Hej Ulf! Du kan använda avancerad sök på studera.nu och markera distans. Följ den här länken: https://www.studera.nu/aw/advancedSearch.do

Moderator säger: Du kan även kolla på www.netuniversity.se, där lärosätena publicerar sina distansutbildningar.

Elin säger: Hejsan! Hoppas jag får svar då det är väldigt viktigt för mig att få veta detta... Jag vill väldigt gärna studera i USA men har hört lite "rykten" att man behöver 60 högskolepoäng för detta. Jag har dock tänkt att studera på folkhögskola - hur fungerar det då? Får man inga högskolepoäng om det är på en folkhögskola? Finns det någon kostnadsfri utbildning i USA, eller måste man vara rik för att ens kunna plugga där? Och finns det någon syo eller liknande som man kan träffa och prata med om detta, isåfall var? Tack på förhand!

Moderator säger: Hej Elin! Det är svårt för oss att svara på generellt, du bör kontakta en studievägledare och som vi skrev tidigare i tråden så finns det på alla gymnasium och högskolor, samt på www.vagledningsinfo.se. Om du vill studera kostnadsfritt i USA så kan man åka på utbyten någon termin via sitt lärosäte.

Eva säger: Ska man enbart läsa upp betygen. Går då ansökningen ut idag också?

Moderator säger: Hej Eva! Sista anmälningsdag är flyttad till den 18 april. Även om du avser att komplettera med dina betyg senare ska du ändå skicka in din anmälan senast den 18. Sista kompletteringsdag för betyg som du läst upp är den 19 juni.

Morre säger: Hur ska jag få in mina betyg & meriter till vhs när jag skickade dem via REK brev 13/3-08 & de har ännu inte kommit in! Vad ska jag göra när det inte går att ringa maila eller gå in på studera.nu ???

Moderator säger: Hej Morre! Dina meriter visas på studera.nu först efter att du gjort en anmälan. Antagligen har dina meriter kommit fram, men inte hunnit registeras än. Om du är orolig för att ditt brev inte kommit in så försök ringa oss igen.

Ellie säger: Hej, jag kommer från finland och skulle vilja söka till Hässelby gymnasium och bli fotograf, men hur gör jag?? Och kan jag söka med finska betyg?

Moderator säger: Hej Ellie! VHS hanterar inte gymnasieantagningen, men du kan titta på den här hemsidan: http://www.gymnasieintagning.se/

Elin säger: Jag vill bli antagen till 45hp i höst (som jag har hört är fullt möjligt) men i och med min ansökan var jag tvungen att rangordna mina alternativ. Kommer jag trots detta komma in på 45 hp (om jag har behörighet givetvis) ?

Moderator säger: Hej Elin! Man kan antas på 45 hp uppifrån och ner i rangordningen. Om du blir antagen till ett program räknas det som 30 hp och då stryks du från program som du rangordnat lägre. Har du sökt kurser på 15 hp eller mindre kan du fortfarande bli antagen till det. Du kan bara bli antagen till en helfartskurs. Det här är anledningen till varför det är viktigt att högst upp på sin ansökan lägga program eller helfartskurser.

Nalle säger: Hej! Under gymnasiet drabbades jag av sjukdom som gjorde det svårt att få ett slut betyg. Efter gymnasiet har jag haft jobb som butikschef. Jag skulle vilja läsa till Personalvetare, men saknar ju slutbetyg. Kan det väga uppp mot det här särskilda ansökan som man ska skriva personligt? eller är det helt kört då jag saknar slutbetyg? Det är ju jobbigt att pendla 35mil för att läsa på komvux vilket jag gör...

Moderator säger: Hej Nalle! Om du i år är 25 år eller över och har godkänt i engelska A och svenska B samt har jobbat i fyra år på minst halvtid kan du fortfarande bli grundläggande behörig enligt 25:4-regeln. Denna övergångsregel gäller till och med år 2011. För att uppfylla behörigheten till programmet måste du även ha godkänt i de gymnasiekurser som krävs för särskild behörighet.

Moderator säger: Om du är grundläggande behörig enligt 25:4-regeln får du inget snittbetyg från gymnasiet och därför är det bra att göra högskoleprovet för att bli konkurrenskraftig till platserna på utbildningen.

Moderator säger: Nalle - är du under 25 år bör du kontakta ditt komvux för att se om du kan slutföra gymnasiet på något sätt. Du kan också ansöka om undantag men generellt sätt är lärosätena restrektiva med detta.

elsinore säger: kan man bara bli antagen till en utbildning? och om man tackar nej första urvalet får de andra utbildningarna med lägre eller högre prioritet en chans till?

Moderator säger: Hej Elsinor! Ja, du kan bara bli antagen till en utbildning. På första antagningsbeskedet blir du reservplacerad på de utbildningar du rangordnat högre än den utbildning där du blivit antagen. De övriga stryks du från.

Moderator säger: Efter första antagningsbeskedet kan du tacka ja till sju utbildningar sammanlagt (max 210 hp), där du reservplacerats eller blivit antagen.

Moderator säger: Elsinor - det går inte att prioritera om rangordningen mellan första och andra antagningsbeskedet.

Moderator säger: Det är därför viktigt att du redan från början prioriterar högst den utbildning du helst vill gå.

Petter säger: Måste man rangordna kurserna, kommer man inte in på alla om betygen räcker?

Moderator säger: Hej Petter! Du kan bara bli antagen på max 45 hp/termin, i övrigt se svar ovan.

Ylva säger: Hur vet jag om jag måste skicka in mina gymnasiebetyg eller inte?

Moderator säger: Hej Ylva! När du gjort din anmälan och använt din pinkod som du får hemskickad kan du kontrollera om ditt slutbetyg syns på dina sidor på studera.nu.

Moderator säger: Vill du ta reda på detta i förväg kan du via studera.nu se om din gymnasieskola är ansluten till den nationella betygsdatabasen och då förs ditt betyg över automatiskt när du anmäler dig. Läs mer här: https://www.studera.nu/studera/569.html

Elin säger: Fortsättning på antagning till 45hp: Så om jag i första hand valt företagtsekonomi 30hp på helfart och i andra hand en rekryteringskurs 15hp på halvfart under hela hösten, så kommer jag bli antagen till allt detta?

Moderator säger: Hej Elin! Ja, om dina betyg räcker till.

Nalle säger: Tack för ditt svar, men jag är under 25, har jobbat men varit sjukskriven så jag uppfyller inte 25.4,saknar ca 1000p. är det nöta komvux som gäller?

Moderator säger: Hej Nalle! Tyvärr är det nog så, men bäst är om du pratat vidare med en studievägledare. Lycka till!

Carolin säger: Om man kom in på en utbildning förra året men tackade nej, har man då förtur i år?

Moderator säger: Hej Caroline! Nej, det har man inte.

Carolin säger: hej, jag ligger verkligen på gränsen för att komma in på den utbildning jag vill läsa, finns det något man kan göra?

Moderator säger: Hej! Lägsta antagningspoängen varierar från år till år beroende på hur många som söker och vilka betyg de har. Det är bara att hålla tummarna.

Lll säger: Hej! Jag kan verkligen inte anmäla mej till ngt på studera.nu, detta har hållt i sig i typ 2 dagar nu..Tänk om jag inte hinner trots att det är uppsjutet till 18

Moderator säger: Hej Lll! Vi beklagar verkligen problemen, vi har jobbat med det hela natten och förmiddagen, nu ska det fungera bättre och vi får in cirka 3500 anmälningar i timmen just nu. Skulle problemen ändå hålla i sig kommer vi att fatta ett nytt beslut.

Simon säger: Är det möjligt att välja ett lägre prioriterat alternativ om man har ångrar sig i efterhand? Om inte, varför? Och om man då inte vill ha sitt första handsval får man ingenting då?

Moderator säger: Hej Simon! Nej, det är inte möjigt att välja ett lägre prioriterat alternativ efter första antagningsbeskedet. Detta beror på att de sökande som prioriterat alternativet högt från början ska kunna få ett så korrekt besked som möjligt och tidigt få veta om de kommer inte eller inte.

Moderator säger: Om en kurs inte blir full är det oftast möjligt att göra en sen anmälan på studera.nu.

Bas säger: Hur är det med antagning med högskoleprov+arbetslivserfarenhet nu? Hörde att det skulle läggas ner? Jag får 5 års arbetslivserfarenhet den sista juni. Räcker det eller är det för sent?!

Moderator säger: Hej Bas! Den regeln är borttagen så det är tyvärr för sent.

YAAAI säger: Vart far ja tag i blanketter ansokan till hogskola omman inte kanvia studera

Moderator säger: Hej! Blanketter kan finnas på högskolor och universitet, men nu ska anmälan via studera.nu fungera och sista anmälningsdagen är flyttad till 18 april.

Anette säger: Är det poststämpelns datum som gäller när jag skickar in meriter?

Moderator säger: Hej Anette! nej, poststämpel gäller inte, det är ankomstdatum som gäller, det vill säga när blanketterna kommer fram till oss.

Moderator säger: Nu håller chatten på i fem minuter till!

Bas säger: Har man till 2011 på sig att komplettera sin särskilda behörighet på tex komvux om man som jag är över 25, och har 5 års arbetslivserfarenhet(+högskoleprov) innan juli? (Saknar bara en kurs!)

Moderator säger: Hej Bas! Ja, så är det.

Emma säger: Om man har anmält sig via nätet, måste man komplettera själv med högskoleprovsresultaten? Läste någonstans att de skulle registreras automatiskt, är det så?

Moderator säger: Hej Emma! Du behöver inte komplettera själv, resultatet förs över automatiskt om man anmält sig. Du kan se dina uppdaterade meriter ungefär en vecka efter anmälan.

Mia säger: hej! jag pluggade 15hp projektledning i höstas som jag aldrig slutförde. jag behöver jag ansöka igen till samma kurs för att avsluta den?

Moderator säger: Hej Mia! Kontrollera med din institution om du kan omregistera dig på kursen.

MartinAndersson säger: När är det beräknat att antagnings svaren ska komma?

Moderator säger: Hej! mellan 10-15 juli får du ett meddelande om att antagningsbeskedet finns på dina sidor på studera.nu. Sista svarsdag är 28 juli, glöm inte att svara i tid.

Moderator säger: Hej! Tack för alla frågor! Tänk på att anmälningstiden har förlängts till 18 april. Ett bra tips är också att följa sin anmälan på de personliga sidorna på studera.nu. Lycka till!

Moderator säger: Chatten är stängd.